Sudan finder lig af 28 kup-plottere fra 1990 i massegrav

Det er den anden massegrav, der er fundet i Sudan, efter at Omar al-Bashir blev afsat af militæret sidste år.

76-årige Omar al-Bashir er allerede blevet dømt for korruption, og tirsdag i denne uge begyndte en retssag omhandlende militærkuppet i 1989 mod ham. (Arkivfoto) Mohamed Nureldin Abdallah/Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ligene af 28 sudanske hærofficerer, som var involveret i et mislykket kupforsøg i 1990 mod den tidligere præsident Omar al-Bashir, er blevet fundet i en massegrav.

Det oplyser den sudanske anklagemyndighed torsdag.

Det er den anden massegrav, der er blevet opdaget i Sudan, siden Bashir, som regerede det afrikanske land i tre årtier, blev afsat af militæret i april sidste år.

De 28 lig blev fundet i byen Omdurman nær hovedstaden Khartoum. Fundet skete som led i en efterforskning af forbrydelser begået under Bashirs mangeårige autoritære styre.

Det fortæller den offentlige anklager Tagelsir al-Hebr.

»Det tog tre uger og 22 eksperter at finde den (massegraven, red.),« udtaler han i en erklæring.

»Ligene skal nu graves op, hvorefter medicinske eksperter vil udføre test og identificere dem.«

Under et kupforsøg i april 1990 havde officererne omringet et af hærens hovedkvarterer og flere kaserner, før de blev anholdt og dræbt.

Den i dag 76-årige Omar al-Bashir kom selv til magten ved et militærkup i 1989. I tre årtier styrede han Sudan med hård hånd, før han blev afsat i april 2019 efter måneder med demonstrationer mod præsidenten.

Omar al-Bashir er allerede blevet dømt for korruption, og tirsdag i denne uge begyndte en retssag omhandlende militærkuppet i 1989 mod ham.

Bashir og 27 af hans allierede er anklaget for at have ledet det islamisk-støttede militærkup, som bragte Bashir til magten i 1989. Ved kuppet væltede han daværende premierminister Sadiq al-Mahdi.

Hvis 76-årige Bashir bliver dømt skyldig, risikerer han dødsstraf.

I december sidste år blev Bashir fundet skyldig i korruption ved en domstol i Khartoum. På grund af sin høje alder blev han dømt til at afsone to års ophold på et rehabiliteringscenter i stedet for i et fængsel.

Premierminister Abdalla Hamdok har overtaget ledelsen i Sudan efter Omar al-Bashirs fald sidste år.

/ritzau/AFP