Styrtende rige ærkerivaler vil betale genopbygning af Notre Dame: Lover hundredvis af millioner

Ejeren af Gucci og Saint Laurent har lovet, at han vil betale flere hundrede millioner til genopbygningen af Notre Dame.

Milliardæren Francois-Henri Pinault (i midten) ejer fodboldklubben Stade Rennais. Han er gift med den mexicanske skuespiller Salma Hayek (til højre). Fold sammen
Læs mere
Foto: IAN KINGTON

En voldsom brand har smadret store dele af Notre Dame-domkirken i Paris. Men tårnene er reddet. Og bygningen står endnu.

Inden længe vil et omfattende genopbygningsarbejde gå i gang, har den franske præsident, Emmanuel Macron, lovet.

Og nu har han modtaget løfter om omfattende økonomisk hjælp fra to styrtende rige franske familier, som i de franske medier beskrives som ærkerivaler.

I aftes, mens flammerne stadig væltede ud af domkirken, lovede Pinault-familien at donere 100 millioner euro – 746 millioner kroner – til restaureringen af den omtrent 800 år gamle kirke. Det skriver det franske medie BFMTV.

Francois-Henri Pinault er direktør og bestyrelsesformand i selskabet Kering, der blandt andet ejer modemærkerne Gucci, Saint Laurent og Balenciaga. Familien ejer også holdingselskabet Groupe Artémis, som ejer det store auktionshus Christie's.

»Min far og jeg har besluttet at frigive 100 millioner euro til at deltage i de nødvendige anstrengelser, der skal sikre en fuldstændig rekonstruktion af Notre Dame,« skrev Francois-Henri Pinault i en meddelelse mandag aften.

Tirsdag morgen bød Arnault-familien sig så også til – med en dobbelt så stor gave. Ejeren af LVMH-konglomeratet, Bernard Arnault, har lovet at give 200 millioner til genopbygningen. LVMH ejer blandt andet Louis Vuitton, Moët & Chandon og Hennessy.

De to familier bliver beskrevet som rivaler og opererer begge på det lukrative marked for luksusvarer. Familierne blev angiveligt uvenner, da de begge kæmpede for at få ejerskab over Gucci i slutningen af 90erne.

Med tårer i øjnene lovede Emmanuel Macron i aftes, at han vil søge midler verden over for at finansiere genopbygningen af det ikoniske vartegn. Han svor, at arbejdet skal udføres »af de største talenter fra hele verden«.

»Vi vil genopbygge det sammen,« sagde Macron.

Det er stadig uklart, hvordan genopbygningen skal finansieres.

UNESCO, FNs organisation for uddannelse, kultur, kommunikation og videnskab, lover at støtte genopbygningen af Notre Dame, som har stået på UNESCOs verdensarvsliste siden 1991.

Branden udbrød cirka kl. 18.45 mandag aften. Den spredte sig hurtigt hen over kirkens tag og har ædt store dele af konstruktionen.

Efter et par timer kollapsede kirkens karakteristiske spir og faldt mod jorden opslugt af flammer.

Omtrent 500 brandfolk blev sendt til Île de la Cité – den lille ø i Seinen, som Notre Dame ligger på. Tirsdag morgen har de branden under kontrol, selv om der stadig er flammer i dele af kirken.

Brandvæsenet har formået at redde store dele af kirkens uvurderlige kulturskatte ud. Det gælder for eksempel det helgenskrin, som indeholder det, der menes at være Jesu tornekrans.