Studie: Cancerdødsfald har været faldende i EU i fem år

Som mand er risikoen for at dø af kræft faldet seks procent siden 2014. For kvinder er den faldet 3,6 procent.

Antallet af cancerdødsfald har været faldende i EU i fem år. Det viser et nyt studie offentliggjort i det lægevidenskabelige tidsskrift Annals of Oncology tirsdag.

Risikoen blandt mænd for at dø af kræft er faldet cirka seks procent fra 139 dødsfald per 100.000 mænd i 2014 til 131 i år.

Blandt kvinder er risikoen faldet 3,6 procent fra 86 dødsfald per 100.000 kvinder for fem år siden til 83 i år.

Studiet har fokuseret på de seks mest befolkede lande i EU: Frankrig, Italien, Polen, Spanien, Storbritannien og Tyskland.

Direktør i Kræftens Bekæmpelse Jesper Fisker ser samme udvikling i en dansk sammenhæng.

»Overlevelsen i Danmark er også blevet markant forbedret i de senere år. Vi er nu oppe på, at to tredjedele af alle, der får en kræftsygdom, overlever den,« siger han.

Overlevelseschancerne er steget, da især behandlingsområdet ifølge Jesper Fisker er blevet forbedret via »en bred palette« af indsatser.

Til gengæld halter forebyggelsen af kræft bagefter i Danmark - især i forhold til lande som Norge og Sverige.

»Vi lever nogle mere usunde liv end vores nordiske naboer. Det gør, at kræftoverlevelsen er lidt dårligere herhjemme, selv om vi er stort set lige gode på behandlingen,« siger Jesper Fisker og fortsætter:

»Det skyldes især rygning, men også alkohol og mangel på motion,« siger han.

Ifølge Jesper Fisker er det en tommelfingerregel, at omkring 40 procent af alle kræfttilfælde kan forebygges via en sund livsstil.

I det nye studie estimeres det samlede antal cancerdødsfald i EU i år at stige til 1,4 millioner. Det er en stigning på næsten fem procent fra 1,35 millioner i 2014.

Stigningen skal dog ses i lyset af en voksende befolkning, påpeger studiet.

Undersøgelsen viser desuden, at lungekræft i år vil dræbe flere kvinder end brystkræft. 96.800 mod 92.800.

Lungekræft forbliver den kræftsygdom flest dør af. Således ventes 279.000 mennesker i EU at dø af lungekræft i 2019.

Hvad angår brystkræft viser studiet betydelige forbedringer i de største EU-lande siden 2014. Storbritannien fører vej med et fald på 13 procent i antallet af dødsfald efterfulgt af Frankrig med et fald på ti procent.

Det viser studiet, der er gennemført af professorerne Carlo La Vecchia fra Università degli Studi di Milano og Fabio Levi fra Université de Lausanne i Schweiz.

/ritzau/AFP