Studerende overgiver sig

Mindst 700 militante studerende har overgivet sig efter de i et døgn har besat en moske i Pakistans hovedstad Islamabad. Tusinder nægter stadig at forlade moskeen.

Militante studerende forlader moskeen i Islamabad. Foto: Farooq Naeem Fold sammen
Læs mere

Efter at have været besat af sikkerhedsstyrker i næsten et døgn, gav omkring 700 militante studerende i dag op og forlod Lal Masjid-moskeen i Pakistans hovedstad Islamabad.

Men flere tusind studerende har stadig barrikaderet sig inde i moskeen - mange af dem unge piger helt ned i 10-års alderen, skriver BBC.

Sikkerhedsstyrker har spærret området med pigtråd og kontrolposter, siden moskeen i går blev besat som kulminationen på voldelige sammenstød mellem politi og studerende, hvor ti personer blev dræbt.

Myndighederne har lukket for vand el og gas til moskeen.

Villige til at dø for Islam

- Mine to døtre er derinde, og jer er så nervøs for dem. Jeg har snakket med dem, og de er villige til at dø for Islam - det er regeringens skyld, siger en forældre, Mohammad Javed til BBC. Børnene er 10 og 14 år.

De studerende er relativt hardcore islamister - alle tilhørende den samme moske i Islamabad. I går måtte flere lokale flygte over hals og hoved, da de unge studerende gik amok mod politiet med skydevåben, stave og benzinbomber.

Uroen har ulmet længe

Moskeen og den tilhørende skole har flere gange været på kant med myndighederne, efter at politifolk er blevet kidnappet af studerende.

Regeringen er gentagende gange blevet kritiseret for ikke at opretholde lov og orden i området. Men landets præsident, Pervez Musharraf, har tidligere sagt, at han ikke vil tømme moskeen i frygt for selvmordsangreb.

BBCs kilder fortæller, at den manglende handling fra regeringens side også skyldes, at moskeen har magtfulde venner blandt Pakistans sikkerhedsstyrker.

Men efter at flere politifolk i går blev slået ihjel, tyder meget nu på, at situationen har vendt sig mod moskeens ledere.