Strømsvigt og hedebølger sætter Indien i kog

Strømmen gik, da Indiens energiminister holdt pressemøde om regeringens indsats mod strømsvigt. Rekordhøje temperaturer har igen sat landets tvivlsomme energiforsyning på den politiske dagsorden.

Indiens energiminister blev ironisk nok udsat for strømsvigt under et pressemøde om regeringens tiltag inden for forsyningsområdet. ?Foto: Iris og YouTube Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BEIJING: Da Indiens energiminister, Piyush Goyal, i slutningen af sidste uge indkaldte pressen til en briefing, var det for at rose sig selv og regeringens indsats. På ganske signifikant vis er Indien de seneste par år gået fra kronisk elektricitetsmangel til at have overskud på energikontoen, forklarede han. Og så skete det, der ikke måtte ske. Strømmen gik.

Indhyllet i mørke fortsatte ministeren sin tale. Pressemødet blev sendt live på YouTube, hvor man stadig kan finde videoklippet af Piyush Goyal, der gestikulerer og taler et sted inde i mørket. Klippet viser en minister, der trods alt ikke er helt uden sans for ironien og det humoristiske i den uventede udvikling.

»Min kone siger altid, at strømmen bør gå mindst en gang, hver gang jeg holder en tale, så jeg ved, at jeg har lang vej igen, før jeg kan slappe af og tage det roligt,« udtalte han smågrinende under den noget akavede seance.

Konstant mangelvare

Men for millioner af indere er det svært at få øje på det komiske i en hverdag, hvor elektricitet er en konstant mangelvare. Et voksende forbrug kombineret med en ringe infrastruktur i energisektoren har længe udgjort et nationalt problem.

Indien har ganske enkelt ikke elektricitet nok til alle. Pludselige strømsvigt kan finde sted i selv de rigeste storbyer som New Delhi, men er mest udtalt på landet, hvor mange landsbyer må nøjes med nogle få timers elektricitet om dagen. Og i en tid hvor Indien samtidig er ramt af en historisk varm hedebølge, har elforbruget sat det skrøbelige netværk på en ekstra prøve. Det skyldes bl.a., at brugen af aircondition får belastningen af elektricitetsnettet til at stige markant. Et kig på vejrudsigten giver en ganske god idé om hvorfor.

51 grader = rekord

Forleden blev der sat ny indisk varmerekord med hele 51 grader. Den hidtidige rekord var på 50,6 grader og blev sat tilbage i 1956. Det er ikke unormalt, at temperaturen stiger til ulidelige højder, før monsunen sætter ind, men i år har været særlig slem. Og når elektriciteten samtidig svigter, kan det være svært at slippe af med varmen.

Sidste år døde 2.400 personer af hede-relaterede årsager, viser tal fra de indiske myndigheder. Ikke overraskende er frustrationerne ved at koge over i mange indiske hjem. Fra politisk side er befolkningen længe blevet lovet en løsning på den manglende strømforsyning.

Regeringen har da også gjort en effektivisering af energisektoren til en topprioritet. Dels for at komme utilfredsheden til livs, men også fordi en utilregnelig elforsyning er med til at skræmme udenlandske investorer væk fra Indien. Ifølge landets energiminister går det allerede i den rigtige retning.

I New Dehli har den politiske ledelse valgt at love indbyggerne erstatning, hvis strømmen er væk i mere end to timer. Bystyret lægger også op til et opgør med de lokale energiselskaber, der ofte bliver beskyldt for at være ineffektive eller ligefrem korrupte.

Hvis de ikke formår at styre udbuddet, så byen frem over ikke går i sort, vil de ansvarlige få lov at stå skoleret.

»Vi har meget lange bambuspinde til den slags folk,« udtaler New Dehlis energiminister, Arvind Kejriwal, til India Today.