Striden om sydstatsflaget går på racisme og selvstændighed

Både USAs præsident og demonstranter vil have sydstatsflaget på museum, efter et kirkeskyderi i Charleston har sat fokus på racisme i sydstaterne.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

USA: En ophedet debat om det amerikanske sydstatsflag er blusset op, efter ni sorte mennesker onsdag blev skudt og dræbt i en kirke i Charleston i delstaten South Carolina.

Lørdag aften lokal tid samledes demonstranter i South Carolinas hovedstad, Columbia, hvor de krævede, at flaget bliver fjernet fra kongresbygningen i staten, hvor det har vejret i 35 år, skriver den britiske TV-station CNN. For mange er flaget nemlig et symbol på racisme, og kirkedrabene ses netop som en racistisk handling.

Flaget har dog flere betydninger for borgerne i USAs sydlige stater, fortæller USA-analytiker Mads Fuglede.

»For nogen er sydstatsflaget et symbol på sydstaternes ret til selvstændighed og ret til at være en region, der ikke skal lade sig dominere af resten af USA. Men fordi det også er et symbol på sydstaternes slaveri, bliver det også opfattet som et racistisk symbol,« forklarer han.

Derfor er der ifølge USA-analytikeren forskellige årsager til, at sydstatsflaget bliver hejst.

»Nogle hænger det op, fordi det er et symbol på selvstændighed, mens andre hænger det op, fordi det sender et stærkt signal om, at man har et andet syn på racerelationer end gennemsnittet af USA,« siger Mads Fuglede.

Flaget blev brugt af sydstaterne under den amerikanske borgerkrig fra 1861 til 1865, hvor 11 sydlige stater forsøgte at træde ud af unionen og blive selvstændige for blandt andet at kunne bevare slaveriet. Flaget ses i dag af mange som et tegn på den hvide mands overherredømme, som sydstaterne advokerede for dengang.

Gerningsmanden til kirkedrabene onsdag er en 21-årig hvid mand, som er blevet fængslet, mens sagen efterforskes. Lørdag dukkede der billeder op af ham på en hjemmeside, skriver CNN. På et billede poserer han med sydstatsflaget, mens han på andre brænder det amerikanske flag og besøger en tidligere slaveplantage. Det er uvist, hvem der har lagt billederne på nettet, men hjemmesiden, der siden er blevet lukket ned, indeholdt også et racistisk manifest.

Derudover stod der på hjemmesiden, at Charleston blev valgt som mål for angrebet på grund af sin historie med slaveri og på grund af byens store andel af sorte borgere. Ifølge en kilde hos myndighederne bliver hjemmesiden nu undersøgt af FBI, skriver AP ifølge CNN. Data fra billederne på hjemmesiden viser, at mange af dem blev taget i april og maj i år.

Demonstrationen lørdag aften i Columbia følger i kølvandet på præsident Barack Obamas udtalelse om, at flaget hører til »på et museum«. Demonstranter råbte »tag det ned« og sang »We Shall Overcome«, som er en hymne brugt af den sorte borgerrettighedsbevægelse.

Det kan måske undre, at sydstatsflaget stadig pryder offentlige bygninger i sydstater, men Mads Fuglede forklarer:

»Når man stadig bruger sydstatsflaget officielt, er det fordi, man ønsker at demonstrere, at sydstaterne er en selvstændig region. Der ligger noget rebelsk i det, hvor man udtrykker, at det kan godt være, vi er en føderation, men vi har også ret til at være os selv.«

USA-analytikeren tilføjer, at man i sydstaterne fortsat møder folk, der har den opfattelse, at sydstaterne er en besat region.

Debatten om det omstridte flag er langt fra ny, og Mads Fuglede har svært ved at se, at flaget skulle blive forbudt.

Søndag var der mindegudstjeneste i kirken, Emanuel African Methodist Episcopal Church, hvor flere end 400 deltog.