Strid i Mandela-familien

En bitter strid er brudt ud i Nelson Mandelas familie. Hans døtre droppede nobelpristagerens fødselsdagsfest.

Foto: Reuters
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Statsmanden, nobelpristageren og apartheidmodstanderen Nelson Mandela har store problemer med sin familie. Den respekterede sydafrikanske nationalhelt, der netop er blevet 90 år, måtte således fejre sin runde dag i hjembyen Qunu uden deltagelse af sine to døtre og ekshustru Winnie Madikizela-Mandela samt døtrenes børn, Mandelas børnebørn.

Johannesburg-avisen The Sunday Times betegner det på sin forside som en "bitter" strid.

Ifølge avisens oplysninger boykottede døtrene og hans ekskone fødselsdagen, selv om Nelson Mandela indtrængende bad dem komme. Avisen ligger inde med et brev, hvori døtrene kritiserer, at de ikke er taget tilstrækkeligt med på råd. Blandt andet skal de være utilfredse med, at det var en fødselsdag for 500 personer og ikke en mere intim familiesammenkomst.

Men der er mere end det, for bag det hele ligger angiveligt en strid om Nelson Mandelas planer om begravelse og fordeling af ejendomsbesiddelser, når han er død.

Avisen skriver, at Nelson Mandela har været nødt til at aflyse et familiemøde på sin farm i Limpopo om tiden efter sin død på grund af de interne uenigheder.

The Sunday Times citerer "en, der kender til sagen", for at fortælle, at Mandela planlægger at lade broderparten af sin ejendom blive overdraget til sin fond.

Mandelas tredje kone, Graza Marcel, får også en pæn bid, og det samme gør hans barnebarn Mandla Mandela. Resten fordeles så blandt Nelson Mandelas børn.

/ritzau/dpa