Strenge straffe i stor kokainsag

To mænd blev under store sikkerhedsforanstaltninger fredag idømt hver 14 års fængsel i en af de største danske sager om kokainsmugling.

Maskinpistolbevæbnede betjente iført skudsikre veste omringede fredag Københavns Byret, da en enig domsmandsret idømte to mænd hver 14 års fængsel i en af de største sager om kokainsmugling herhjemme.

De to mænd stod bag indsmuglingen af i alt 45,5 kilo kokain, som en kurér hentede i Tyskland og Holland og kørte til en parkeringskælder i Heimdalsgade på Nørrebro i København.

Retten fandt, at den 29-årige libaneser Hassan Mohammad El-Souki var den drivende kraft i indsmuglingerne, og han blev ud over de 14 års fængsel udvist af Danmark for bestandigt. Han ankede på stedet dommen med krav om frifindelse.

Hans kammerat, den 30-årige Adam Lund, havde under sagen tilstået indsmugling af omkring 20 kilo kokain, og han modtog dommen.

De to mænd reagerede da også meget forskelligt, da dommen blev afsagt. El-Souki vendte sig smilende om til sine venner på tilhørerpladserne, mens Lund begravede hovedet mellem sin arme. Da han kort efter vendte sig om, så han bleg og meget alvorlig ud.

Indsmuglingen af de mange kilo kokain skete ad syv gange fra august til november sidste år. Det blev bragt til Danmark af en 47-årig italiener, der hentede stoffet i Tyskland eller Holland, hvor det blev gemt i et hulrum ved brændstoftanken på udlejningsbiler.

Italieneren, der ifølge sin egen forklaring blev tvunget til kurérvirksomheden, kørte bilerne til parkeringskælderen på Nørrebro, hvor El-Souki og Lund i en lukket garage fiskede det op og bragte det til en lejlighed i Rødovre. Den italienske kurér er tidligere blevet idømt 10 års fængsel for sin rolle i sagen.

Politiet kom imidlertid på sporet af smuglerne og satte et videokamera op i garagen. Da mændene den 15. november fik den syvende sending slog politiet til og anholdt dem.

Ved en efterfølgende ransagning hos Lund fandt politiet bl.a. en maskinpistol og to fuldautomatiske AK47 rifler, mens man hos El-Souki bl.a. fandt en strømpistol og en tveægget knojernskniv.

Især El-Souki har ifølge politiet levet højt på importen af kokain og købte bl.a. med sin søster en lejlighed på Grønningen i København til fire millioner kroner. Den må han nu vinke farvel til, ligesom retten bestemte at en stribe smykker samt godt 100.000 kroner i forskellig valuta skal konfiskeres.

Sagen har været præget af et stort sikkerhedsopbud, da man frygtede en befrielsesaktion, og fredagens domsafsigelse var ingen undtagelse. I sidste øjeblik blev domsafsigelsen flyttet fra Domhusets hovedbygning til en retssal i annekset i Slutterigade, der i begge ender var spærret af maskinpistolbevæbnede betjente. Forhallen i annekset vrimlede med betjente, nogle i uniform andre i civil, men alle i skudsikre veste og flere af dem ligeledes bevæbnet med maskinpistoler.

Mens de to dømte var rolige efter dommen, smækkede og sparkede en af tilhørerne til dørene på vejen ud, ligesom flere af dem på Nytorv foran retsbygningen råbte arabiske - formentlig - ukvemsord mod det store politiopbud.
/ritzau/