Straffekoloni nummer 50 venter ungt Pussy Riot-medlem

Omverdenen har ikke kendt til den 23-årige Nadesjda Tolokonnikovas opholdssted i to uger. Nu meldes den fængslede aktivist på vej til en fangelejr i hjertet af Sibirien.

Nadesjda Tolokonnikova har kun få måneder tilbage af sin toårige dom for »hooliganisme motiveret af religiøst had« efter en optræden i Frelseren Kristus-Katedralen i Moskva, og hun har flere gange ytret ønske om at blive overført til et andet fængsel. Fold sammen
Læs mere
Foto: MAKSIM BLINOV
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

RUSLAND: For første gang i to uger er offentligheden blevet klogere på, hvor det fængslede Pussy Riot-medlem Nadesjda Tolokonnikova befinder sig.

I weekenden fortalte hendes mand, Pyotr Verzilov, at den 23-årige kvinde ikke er blevet set, siden ledelsen i Beresniki-fængslet sendte hende af sted på et tog med kurs mod et andet fængsel 24. oktober.

Onsdag oplyser Nadesjda Tolokonnikovas pårørende og advokater ifølge avisen The Guardian, at hun er på vej til en fangelejr i hjertet af Sibirien, nærmere betegnet den kolde Krasnojarsk-region.

Ifølge AFP er der tale om den såkaldte straffekoloni nummer 50, der ligger i landsbyen Nisjhnij Ingasj omkring 300 kilometer fra Krasnojarsk nær den transsibiriske jernbane og fire tidszoner væk fra hovedstaden Moskva.

»I bund og grund flyttes hun 4.500 kilometer fra den centrale Rusland til Sibirien som straf for sit brev (hvor hun hævder, at der finder overgreb sted i Beresniki-fængslet, red.),« skriver hendes mand onsdag på Twitter.

Nadesjda Tolokonnikova har kun få måneder tilbage af sin toårige dom for »hooliganisme motiveret af religiøst had« efter en optræden i Frelseren Kristus-Katedralen i Moskva, og hun har flere gange ytret ønske om at blive overført til et andet fængsel.

Tidligere på året indledte hun en sultestrejke i protest mod forholdene i fængslet, hvor der angiveligt er »slavearbejde« og konstante chikaner fra fængselsledelsen. Sultestrejken ophørte, da hun blev indlagt på et fængselshospital på grund af sit skrantende helbred.

Ombudsmanden i Rusland har ifølge AFP forsikret om, at en læge ledsager Nadesjda Tolokonnikova på den lange rejse.

»Hun spiser, og de siger, at hendes helbred er acceptabelt. Hendes overførsel er blevet totalt isoleret på grund af sikkerhedsinteresser,« siger han ifølge nyhedsbureauet.

Russiske fængselsmyndigheder bruger ofte dage, hvis ikke uger, på at overføre fanger fra fængsel til fængsel, og oplyser, at det er helt normal praksis ikke at oplyse om overførslen til den dømtes pårørende.

Amnesty International betragter Nadesjda Tolokonnikova og flere andre Pussy Riot-medlemmer som samvittighedsfanger og har flere gange opfordret de russiske myndigheder til at løslade dem omgående.

TV: Pussy Riot-video: Putin er homofobisk