Straf: Marokkos konge inddrager ministres ferie

Muhammed VI har beordret regeringen på arbejde i hele sommerperioden og forbudt sine ministre at forlade landet i vrede over de manglende resultater med at stoppe det ulmende oprør i den nordlige Rif-region.

Kong Muhammed VI Fold sammen
Læs mere
Foto: STEPHANE DE SAKUTIN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Marokkos fabelagtige strande virker om muligt endnu mere tillokkende på denne tid af året, når solen hamrer ned over Nordafrika. Men hvis medlemmerne af det arabiske lands regering havde set frem til at tilbringe de par næste uger på et surfboard ved Atlanterhavsbyerne Agadir og Asilah eller i en hængekøje ved Middelhavskystens riviera ud for Tetouan, kan de godt glemme alt om det igen.

Kong Muhammed VI blev nemlig så vred på hovedparten af sine ministre, at han under et regeringsmøde sidst i juni inddragede deres sommerferie som straf. Og ikke nok med det. For det tilfældes skyld, at nogle af dem skulle føle sig fristet til at holde fri i forbindelse med tjenstlige udlandsrejser, har kongen desuden forbudt ministrene at forlade landet indtil videre - også selvom rejserne allerede er planlagt.

Både lokale og internationale medier har de seneste dage haft travlt med at gøre sig lystige over den lettere komiske - og for de involverede ydmygende - royale straffeaktion. Men baggrunden for den er alvorlig nok.

Et oprør har længe ulmet i den nordlige Rif-region, der trods sit naboskab med Europa også er Marokkos mindst udviklede. Uroen begyndte, da en gadesælger i oktober sidste år under mytiske omstændigheder mistede livet i en renovationslastbils affaldskværn i byen Al-Hoceima. En episode, der blev tolket som et symbol på myndighedernes foragt og ligegyldighed overfor lokalbefolkningen.

Otte måneder senere er det trods masseanholdelser og udkommandering af hæren ikke lykkedes at stoppe de hyppige protestdemonstrationer. En situation, der bekymrer kong Muhammed så meget desto mere, fordi han, siden han overtog tronen i 1999, har gjort bedre integration af det historisk set uglesete Rif til en af sine mærkesager.

Som et led i bestræbelserne har netop Al-Hoceima siden 2015 været centrum for et ambitiøst udviklingsprogram med en finansiering på, hvad der svarer til 4,4 mia. kroner. Men urolighederne vidner om, at de mange penge ikke når frem - i hvert fald ikke til de rigtige investeringer.

Det er for at finde ud af, hvor de så bliver af, at såvel den ansvarlige for det magtfulde indenrigsministerium som ministrene for turisme, sundhed, uddannelse, ungdom, sport, økonomi og landbrug er blevet beordret på job i hele sommerperioden. De kan godt glemme alt om at holde fri, før de er færdige med de lektier, som kongen har givet dem for.

Martin Tønner er Berlingskes korrespondent i Sydeuropa.