Stort gennembrud ved løbsk atomkraftværk

For første gang siden jordskælvet ved Fukushima-værket har arbejderne stabiliseret situationen omkring de fire ødelagte atomreaktorer i Japan.

Arbejderne ved Fukushima-værket i Japan har fået et vigtigt gennembrud i deres anstrengelser for at begrænse katastrofens omfang. Fold sammen
Læs mere
Foto: HO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tidligt onsdag morgen japansk tid kunne de hårdt trængte arbejdere ved Fukushima-atomkraftværket endelig fejre en stor sejr. Det er nu lykkedes at stoppe den læk, der har ledt vand med en radioaktivitet 7,5 millioner gange over grænseværdierne ned i jorden og ud i havet omkring værket den seneste uge.

Man havde tidligere forsøgt at lukke revnen, der ledte til det store radioaktive udslip, med alt lige fra beton til blefyld og papirstrimler uden held. Men brugen af et silikonebaserede materiale, der virker som en slags flydende glas har tilsyneladende haft den ønskede effekt.

Japans kabinetssekretær, der under katastrofen har fungeret som talsmand og undskylder for regeringen, understreger dog, at atomkatastrofen endnu ikke er overstået.

- Vi kan ikke være sikre på, at lækken helt stoppet, eller vand vil løbe ud andre steder, siger Yukio Edano ifølge CNN. Man er særligt nervøs for, at højradioaktivt vand i reaktor 2’s turbinekælder kan slippe ud i naturen og skabe uoprettelig skade.

11.000 ton vand hældt i Stillehavet

Gennembruddet kom samtidigt med, at man nu har afsluttet arbejdet med at lede 11.000 ton mellemradioaktivt vand ud i Stillehavet. Vandudledningen skete for at gøre plads i værkets overfyldte vandbehandlingssystem til 200.000 gange så radioaktivt vand fra den delvist nedsmeltede reaktor nummer to.

Yukio Edano forklarede i går ved et pressemøde, at udledningen af de store mængder radioaktivt vand i Stillehavet var valget mellem to onder. Han indrømmer samtidigt, at myndighederne har været for dårlige til at forklare baggrunden for dumpningen af det radioaktive vand.

- Det var et skridt vi tog for at forhindre en endnu værre havforurening. Men vi skulle have forklaret baggrunden for beslutningen bedre, indrømmer Yukio Edano.

Nabolandet Sydkorea har ifølge CNN tidligere på ugen raset over, at landet ikke blev ordentligt orienteret, inden japanerne åbnede for sluserne.

Radioaktivt udslip falder

Udledningen af luftbåret radioaktivt materiale har været stødt faldende, siden niveauet toppede for cirka tre uger siden.

Alligevel er faren ved værket endnu ikke drevet over. Det lukkede kølesystem virker fortsat ikke. Det betyder, at der konstant skal sprøjtes vand over de ødelagte reaktorer og såkaldte waste-pools med brugt radioaktivt brændsel for at undgå, at temperaturen løber løbsk, og kølevandet fordamper.

Den amerikanske atomingeniør Micheal Friedlander fortæller til CNN, at så længe værkets faste kølesystem ikke fungerer, og man derfor må pøse vand på reaktorerne, vil det være nødvendigt at dumpe radioaktivt vand i Stillehavet fra tid til anden, som man så det i går.

Det er endnu intet nyt om, hvornår TEPCO, der ejer Fukuhushima-værket, får genoplivet værkets lukkede kølesystemer, så man ikke skal hælde vand på ’udefra’.