Stort fremmøde i Catalonien tyder på høj valgdeltagelse

Valgdeltagelsen, der var på 34,5 procent midt på valgdagen, ventes at blive høj.

Opinionsmålinger tyder på, at der kan blive næsten dødt løb mellem separatister og unionister ved valget, hvor over 5,3 millioner stemmeret. Fold sammen
Læs mere
Foto: TONI ALBIR

Over en tredjedel af vælgerne i Catalonien stemte i de første fire timer efter åbningen af valglokalerne ved det regionale valg, som har afgørende betydning for selvstændighedsbevægelsen i Spaniens rigeste region.

Valgdeltagelsen steg til 34,5 procent midt på dagen. Ved det forrige regionale valg i 2015 var valgdeltagelsen på 35,1 procent på samme tidspunkt på valgdagen.

Opinionsmålinger tyder på, at der kan blive næsten dødt løb mellem separatister og unionister ved valget, hvor over 5,3 millioner stemmeret.

Valgdeltagelsen ventes at blive rekordhøj. Valglokalerne lukkes klokken 20:00.

En valgstedsmåling fra den regionale avis La Vanguardia ventes offentliggjort umiddelbart efter valglokalernes lukning.

De første foreløbige resultater ventes et par timer senere, mens det endelige resultat skulle foreligge efter midnat.

Torsdagens valg i Catalonien håbes at kunne løse en af de værste politiske kriser i Spanien de seneste år.

Krisen kulminerede i efteråret, da separatister udråbte et uafhængigt Catalonien. Den spanske regering svarede igen ved at ophæve provinsens selvstyre og sætte området under administration fra Madrid.

Derfor skal vælgerne torsdag stemme for at sammensætte et nyt regionalt parlament, som den spanske regering håber bliver mere moderat end det gamle.

Meningsmålinger tyder på, at hverken uafhængighedsfløjen eller de pro-spanske politiske partier vil kunne få flertal.

Den afsatte catalanske præsident, Carles Puigdemont, der flygtede til Belgien, efter den spanske regering greb ind i oktober, har forsøgt at føre valgkamp på afstand.

Men den linje, han stod for - ensidigt at løsrive Catalonien - ventes ikke at kunne bære efter valget, også selv om partierne bag løsrivelse skulle få flertal.

Puigdemonts parti, CiU, antyder, at dialog mod den pro-spanske fløj i Catalonien og det øvrige Spanien vil være den fremtidige vej.

/ritzau/AP