Stormufti skoser Jyllands-Posten

Stormuftien af Syrien, der i dag var ærestaler i Europa-Parlamentet, fordømmer Jyllands-Postens tegninger af profeten Muhammed og kalder dem ’misbrug af ytringsfrihed’. Han skulle ikke have haft lov at tale, siger Karin Riis-Jørgensen (V).

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BRUXELLES: Balladen for to år siden omkring Jyllands-Postens tegninger af profeten Muhammed blev pisket op af medier i både Europa og Mellemøsten.
Det sagde Stormuftien af Syrien, Ahmad Bader Hassoun, da han i dag var ærestaler i Europa-Parlamentet i Strasbourg.

Stormuftien var indbudt til at tale for EU’s folkevalgte forsamling i anledning af ’året for interkulturel dialog’, som EU har udnævnt 2008 til at være.

Ahmad Bader Hassoun har siden 2005 været leder af Fatwa-rådet i Syrien, og som sådan er han både religiøs og retlig leder af sunnimuslimerne under det stærkt udemokratiske syriske regime.

Hassoun blev efter sin tale i parlamentet spurgt om sin holdning til balladen om de tegninger af profeten Muhammed, som Jyllands-Posten bragte 30. september 2005, og som i februar 2006 førte til afbrænding af den danske ambassade i Syriens hovedstad Damaskus.

- Det var en konflikt mellem en maler og enkelte individer. Nogle massemedier gjorde sagen til et spørgsmål om undskyldninger til Danmark, sagde Hassoun, der ifølge internationale nyhedsbureauer tilføjede, at han ’fordømmer’ tegningerne, som han kaldte ’misbrug af ytringsfrihed’.

- Disse tegninger blev tillagt større betydning, end de burde, sagde stormufti Hassoun, der sagde, at ’medier i Europa og i den islamiske verden ønskede at se en konflikt’.

Jyllands-Posten har siden tegningernes offentliggørelse fastholdt, at de blev bragt som led i et journalistisk projekt, der satte fokus på stigende selvcensur i kulturlivet, når det drejer sig om den muslimske tro.

Europa-Parlamentets formand, den tyske kristdemokrat Hans-Gert Pöttering, sagde i sin velkomst til stormuftien, at dialogen mellem Europa og den muslimske verden må og skal lykkes.

Karin Riis-Jørgensen (V) mener slet ikke, at stormuftien skulle have haft lov til at tale i plenarsalen.

- Han er jo ikke statsoverhoved. Og vi er ikke en højskole, siger Riis-Jørgensen, der spiste frokost med muftien som repræsentant for den liberale gruppe, hvor hun er næstformand.

- Han gav da hånd. Men hans hilsner fra præsident al-Assad og hans forsikringer om, at Syrien ikke har noget med volden i Libanon at gøre, kan man jo ikke bruge til noget, siger Riis-Jørgensen.

Efter den syriske mufti skal også formanden for det palæstinensiske selvstyre, Mahmoud Abbas, Israels præsident Shimon Peres og Pave Benedikt XVI tale i parlamentet i Strasbourg i anledning af ’den interkulturelle dialog’.

Formanden for den Afrikanske Union, John Kufuor, FN's generalsekretær, Ban Ki -Moon, den tibetanske leder Dalai Lama og Storbritanniens overrabbiner Jonathan Sacks er ligeledes inviteret.