Stormen ud for Louisiana er opgraderet til en orkan

Indbyggerne i Louisiana gør klar til, at naturen igen viser kræfter i delstaten. Orkanen Barry nærmer sig.

Morgan City nær Louisiana, hvor indbyggerne er begyndt at mærke de første vindstød fra den frygtede storm Barry, der nu er opgraderet til en orkan.  Fold sammen
Læs mere
Foto: SETH HERALD

Millioner af borgere i den amerikanske delstat Louisiana gør sig klar til, at vejrsystemet Barry rammer land senere lørdag.

Lørdag ved 17-tiden dansk tid har Det Nationale Orkancenter (NHC) i USA opgraderet stormen Barry til en orkan i kategori et på orkanskalaen, der har fem kategorier med fem som den kraftigste.

Men en orkan et er også kraftig, og den har i øjeblikket vindstød på 120 kilometer i timen, siger NHC.

Klokken 17 dansk tid var uvejrets øje 65 kilometer syd for Lafayette i Louisiana. Orkanen bevæger sig med ni kilometer i timen og har retning mod den lille by Morgan City vest for New Orleans, skriver det norske nyhedsbureau NTB.

De seneste dage har advarsler om, at Barry risikerer at tage ødelæggende regnskyl og oversvømmelser med sig ind over delstaten, floreret i medierne.

Myndighederne har gjort klar til at evakuere indbyggere, flyselskaber har aflyst afgange, og dæmninger er lukket rundt omkring i den sydlige delstat.

Barry ventes at aftage i styrke, efterhånden som den bevæger sig ind i landet.

Fredag eftermiddag dansk tid meddelte USA's præsident, at der blev indført nødretstilstand i staten.

I New Orleans og andre kystbyer i Louisiana forbereder indbyggerne sig på voldsomme vindstød, ekstreme nedbørsmængder og mulige oversvømmelser. Seth Herald/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Reuters skrev, at myndighederne frygter, at uvejret kan blive lige så kraftigt som orkanen Katrina, der ramte i 2005 og tog hårdt på Louisiana.

Flere byer som Plaquemines Parish, der ligger lavt i landet, risikerer at blive isoleret, når vejene omkring lukkes som nødforanstaltning.

Nogle af byens borgere har søgt ly i det offentlige kulturhus. Andre har taget turen længere ind i landet for at være hos venner og familie af frygt for det, som NHC har kaldt "livstruende oversvømmelser".

Byen New Orleans er velforberedt. Det meddeler John Bel Edwards, der er guvernør i Louisiana, og han opfordrer borgere i staten til at være på vagt.

»Ingen bør tage let på denne storm, og jeg opfordrer alle til at holde sig informeret,« siger han på Twitter.

Myndighederne opfordrer borgerne til at holde sig fra gaderne.

Katrina er den mest ødelæggende i USA's historie. Mindst 1200 mennesker omkom. De fleste af dem mistede livet i New Orleans i Louisiana.

/ritzau/AFP

/ritzau/