Stormagter tager hul på historiske forhandlinger om Irans atomprogram

Seks udenrigsministre mødtes sent torsdag med den iranske udenrigsminister for at tage hul på samtaler om Irans omstridte atomprogram.

USAs udenrigsminister John Kerry til venstre og Irans udenrigsminister Mohammad Javad Zarif mødes i FN-bygningen i New York. Fold sammen
Læs mere
Foto: ANDREA RENAULT

FN: Sent torsdag aften dansk tid blev der taget hul på de kommende forhandlinger om Irans omstridte atomprogram ved et møde på historisk højt diplomatisk niveau.

Her mødtes den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, og den iranske udenrigsminister, Mohammad Javad Zarif, sideløbende med FNs generalforsamling i New York. Det skete efter dage med tegn på opblødning fra den iranske regering i forhold til atomprogrammet, som flere vestlige lande mistænker for at dække over forsøg på at udvikle atomvåben.

Udenrigsministre fra Tyskland samt de fem permanente medlemslande af FNs Sikkerhedsråd - Kina, Rusland, USA, Storbritannien og Frankrig - diskuterede de videre skridt mod en løsning med den iranske udenrigsminister ved torsdagens møde.

Tonen og stemningen ved mødet mellem de syv lande var »ekstremt god«, sagde den britiske udenrigsminister, William Hague, efter mødet, som han selv deltog i.

Irans præsident, Hassan Rouhani, garanterede sent torsdag aften, at Iran går ind i atomsamtalerne fuldt engagerede og i »god tro«, skriver nyhedsbureauet AFP.

»Vi er fuldt ud klar til at engagere os seriøst i processen frem mod en forhandlet og gensidigt acceptabel løsning,« sagde den iranske præsident ifølge Reuters.

Han havde forinden meldt ud, at Iran vil foretrække en aftale med det internationale samfund inden for de kommende tre til seks måneder.

Verdens stormagter vil mødes til yderligere samtaler med Iran 15. og 16. oktober i Genève efter et »positivt møde« torsdag, sagde EUs udenrigspolitiske chef, Catherine Ashton, ifølge AFP efter mødet.

Udenrigsministrene har ifølge Catherine Ashton opfordret Irans regering til enten at se på og besvare deres forslag om atomprogrammet eller til at komme med deres eget forslag inden møderne i næste måned. Og ifølge EUs udenrigspolitiske chef vil en tidslinje på ét år være et passende mål for implementeringen af iranske tiltag på atomområdet.

FNs Sikkerhedsråd har fire gange vedtaget sanktioner mod Iran på grund af landets uranberigelse. Det har ramt landets økonomi hårdt.

Irans udenrigsminister, Mohammad Javad Zarif, sagde ifølge Reuters torsdag, at sanktionerne ikke er konstruktive, og at de må fjernes, »som vi rykker fremad«.

Han betegnede desuden mødet med stormagterne som yderst konstruktivt, skriver Reuters. Han mødtes også på tomandshånd med John Kerry.

Det var en af de første gange siden den islamiske revolution i Iran i 1979, at så højtstående repræsentanter fra de to lande mødtes.

John Kerry udtrykte tilfredshed med Mohammad Javad Zarifs deltagelse i mødet, og sagde desuden, at han havde lagt »muligheder« på bordet til de kommende forhandlinger.