Stormagter lover at skrotte atomvåben

Obama og ledere fra andre atommagter pålægger sig selv at stile mod en verden helt fri for atomvåben. Det sker i en bindende FN-resolution.

Den russiske præsident Dimitry Medvedev taler i FN's Sikkerhedsråd. Fold sammen
Læs mere
Foto: AFP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

FN's Sikkerhedsråd godkender på et historisk møde en bindende resolution, der opfordrer alle atommagter til at skrotte deres arsenal.

Vedtagelsen af det amerikanske forslag er enstemmig.

Mødet blev ledet af USA's præsident, Barack Obama, og de øvrige 14 medlemmer var ligeledes repræsenteret af deres stats- eller regeringschef, hvilket er yderst sjældent.

I resolutionen forpligter stormagter sig også til at hindre spredningen af atomvåben.

Obama sagde, da han åbnede mødet, at de kommende måneder bliver helt afgørende for ikkespredningsbestræbelserne. Ifølge iagttagere henviser han her til det internationale samfunds strid med Iran om det iranske atomprogram, som det iranske styre siger, har til formål at udvikle kernekraft. Omverdenen mener derimod, at Iran pønser på at fremstille atomvåben.

Hensigten med den amerikanske FN-resolution er desuden at presse Indien og Pakistan til at tilslutte sig ikkespredningstraktaten om atomvåben. Begge lande råder over atomvåben.

Obama satser på, at USA ved at gå i spidsen sammen med Rusland med at reducere antallet af atomsprænghoveder kan vise vej til en verden helt fri for de dødbringende masseødelæggelsesvåben.

/ritzau/