Stormagter aftaler at intensivere jagten på en løsning i Syrien

USA, Iran, Rusland og en række andre lande har holdt møde i Wien for at finde en løsning på konflikten i Syrien. Parterne er blevet enige om en række punkter, men Assads fremtidige rolle er fortsat uvis.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

SYRIEN: Venner og fjender til den syriske præsident, Bashar al-Assad, har fredag holdt møde i Wien i Østrig for at diskutere Syriens fremtid. Parterne er blevet enige om at bede FN starte en proces, der kan føre til våbenhvile og nye valg. Landene mødes igen til forhandlinger om to uger, skriver den britiske TV-station BBC.

For første gang har Iran, der er en af Assads tættest allierede, været involveret. Mens parterne var enige om, at der skal etableres våbenhvile og afholdes nye valg i Syrien, er der fortsat stor uenighed om Assads fremtidige rolle i landet.

Mødet i Wien skulle få parterne til at nærme sig hinanden. På den ene side står USA med sine allierede, der støtter de syriske oprørere, og på den anden side står Assads allierede, Rusland og Iran.

Mødet varede næsten otte timer, og det lykkedes parterne at blive enige om en række punkter.

Blandt andet opfordrer landene FN til at indkalde Syriens regering og oprørene til forhandlinger, så der kan startes en politisk proces, der er »troværdig, inkluderende og ikke-sekterisk«.

Derudover blev parterne enige om, at Syrien skal have en ny forfatning og FN-støttede valg, der involverer alle syrere. Derudover skal der skabes bedre adgang for humanitær bistand til syrere i og uden for Syrien.

Den fire år lange borgerkrig i Syrien har kostet over 250.000 mennesker livet og tvunget halvdelen af landets befolkning på flugt.