Storhedsvanvid, hævn og splittelse: Her er nogle af Mugabes mest fyrige citater

Zimbabwes 93-årige præsident, Robert Mugabe, ligner en mand på vej på pension efter militærets indgreb. Det blev til 37 år ved magten, hvor den fyrige Mugabe blev kendt for sine mange, uhæmmede verbale udfald.

Zimbabwes præsident, Robert Mugabe, gestikulerer her under et valgmøde i en mindre by nordøst for hovedstaden Harare tilbage i maj. REUTERS/Philimon Bulawayo/File Photo. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philimon Bulawayo
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

OBS! Denne artikel er fra november 2016. Vi bringer den her igen i anledning af Robert Mugabes død.

Det er Gud, der har indsat mig som leder af Zimbabwe, og kun Gud kan afsætte mig, lyder en let omskrevet version af et af præsident Robert Mugabes mange opsigtsvækkende citater.

Det er dog ikke Gud, men militæret i Zimbabwe, der nu har fået nok og har placeret Mugabe i husarrest efter 37 år ved magten i det sydafrikanske land.

Her er et udvalg af fyrige citater fra en mand, der er berømmet i hele Afrika for sine skarpe udfald mod de tidligere, hvide kolonimagter og kritiseret i Vesten for sin diktatoriske ledelsesstil – gengivet af Zimbabwe-mediet Harare24News og oversat til dansk.

Om imperialisme

»Kun Gud, som udpegede mig, vil afsætte mig – ikke MDC (oppositionspartiet The Movement for Democratic Change, red.), ikke briterne. Kun Gud vil fjerne mig.« (I valgkampen, 2008)

»Afrika må vende tilbage til det, det var, før imperalisterne splittede det. Det er kunstige opdelinger, som vi i vores panafrikanske koncept vil forsøge at fjerne.« (Tale i 1962)

»Vort parti må blive ved at skabe frygt i den hvide mands hjerte, vores virkelige fjende.« (Valgmøde for regeringspartiet Zanu-PF, 2002)

Om homoseksualitet

»Vi spørger, blev han født ud af homoseksualitet? Vi har brug for kontinuitet i vores race, og det kommer fra kvinden, og ikke af homoseksualitet. John og John, nej. Maria og Maria, nej. De er værre end hunde og grise. Jeg holder grise, og hannerne kender hunnerne.« (Interview med radiostation i Zimbabwe, 2015).

»På samme måde afviser vi forsøg på at foreskrive »nye rettigheder«, som er i strid med vore værdier, normer, traditioner og tro. Vi er ikke homoseksuelle!« (FNs Generalforsamling, 2015)

Om Storbritannien (den tidligere kolonimagt)

»Storbritannien er et meget koldt land med små huse.« (Valgmøde, 2013)

Om Hitler

»Jeg er stadig vor tids Hitler. Denne Hitler har kun et mål: retfærdighed for hans folk, suverænitet for hans folk, anerkendelse af hans folks uafhængighed og deres ret til egne ressourcer. Hvis det er Hitler, så lad mig være Hitler gange ti. Gange ti, det er det, vi står for.« (Under begravelse af en af sine ministre, 2003)

Om Jesus

»Jeg er gået bort mange gange - det er derfor, at jeg har overgået Kristus. Kristus døde én gang og genopstod en gang.« (Til den statslige radio på sin 88-års fødselsdag)

Om amerikanske præsidenter

»Lad hr. Bush læse historien korrekt. Lad ham forstå, at både personligt og i sin kapacitet som USAs siddende præsident repræsenterer han denne »civilisation,« der besatte, der koloniserede, der fængslede, der dræbte. Han har meget at sone og meget lidt at belære os om vedrørende den universelle erklæring om menneskerettigheder. Hans blod drypper med uskyldigt blod fra mange nationaliteter.« (FNs Generalforsamling, 2007)

Om sin efterfølger

»At oplære en efterfølger, er det en arv? I et demokratisk parti vil du ikke have ledere udpeget på den måde. De skal udvælges på korrekt vis af folket.« (TV-interview, 2016)