Store terrorangreb i Europa de seneste år

Angrebet i Berlin mod et julemarked er det seneste i en række større terrorhandlinger med civile som mål - alene i løbet af de seneste fem år. Se den triste liste her.

Få et overblik over terrorangrebene i Europa Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe

1. januar 2017: Istanbul, Tyrkiet: Masseskyderi på den tyrkiske natklub Reina nytårsnat. En gerningsmand trænger ind blandt flere hundrede mennesker, der fejrede nytåret. Gerningsmanden dræber 39 mennesker, og sårer 70.

IS har taget ansvaret for angrebet.

19. december 2016: Berlin, Tyskland: En lastbil, som var lastet med stål, kører med høj fart 60 til 80 meter gennem et befolket julemarked på Breitscheidtplatz i Berlin.

12 mennesker omkommer, og 56 såres, heriblandt lastbilens oprindelige chauffør, som blev fundet skudt på passagersædet.

Gerningsmanden, som var en tunesisk asylansøger, der havde fået afslag, blev den 23. december skudt og dræbt af politiet i Milan i Italien.

IS har taget ansvaret for angrebet.

14. juli 2016, Nice, Frankrig: En 19 tons tung lastbil pløjer ind i en menneskemængde på havnepromenaden i Nice, hvor omkring 30.000 mennesker er samlet for at fejre den franske nationaldag, Bastilledagen.

87 mennesker omkommer, og 434 bliver såret. Bag angrebet står den 31-årige tunesiske mand Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, der boede og havde opholdstilladelse i Frankrig. Gerningsmanden bliver skudt af fransk politi under angrebet. Islamisk Stat tager skylden for angrebet.

28. juni 2016, Istanbul, Tyrkiet: Tre selvmordsbombere åbner ild med automatvåben i lufthavnen Atatürk og sprænger efterfølgende sig selv i luften. Ud over terroristerne omkommer 45 personer, og mere end 230 såres.

IS formodes at stå bag.

13. juni 2016, Magnanville, Frankrig: En 42-årig politibetjent og hans kone stikkes ihjel i deres hjem i nærheden af Paris.

Den franskfødte gerningsmand med marokkansk baggrund bliver dræbt af politiet. Han er tidligere dømt for relationer til en terrorgruppe.

IS har taget ansvaret.

7. juni 2016, Istanbul, Tyrkiet: En bus med politifolk rammes af en bombe. I angrebet bliver 12 personer dræbt, og 51 såres.

22. marts 2016, Bruxelles, Belgien: Seks eksplosioner ryster Bruxelles. Målene er byens metrosystem samt lufthavnen Zaventem.

32 personer bliver dræbt i angrebene, og mere end 340 såres. Tre gerningsmænd dør i angrebet. To mistænkte gerningsmænd, der er vokset op i henholdsvis Belgien og Sverige, overlever og anholdes.

Terrorbevægelsen Islamisk Stat tager ansvaret for angrebene.

19. marts, 2016, Istanbul, Tyrkiet: En selvmordsbomber slår til i det centrale Istanbul. 4 dræbes. 36 såres.

12. januar 2016, Istanbul, Tyrkiet: En bombe sprænges på Sultanahmet-pladsen i centrum. 13 personer dræbes, 12 af dem tyske statsborgere. Yderligere ni såres.

Gerningsmanden blev identificeret som syrisk IS-medlem.

Grundet gerningsmandens tilhørsforhold formodes IS at stå bag.

13. november 2015, Paris, Frankrig: Adskillige terrorangreb finder sted i Paris med kort mellemrum på cafeer og på koncertstedet Bataclan. Mindst 130 mennesker omkommer og 433 såres. Ofrene var hovedsageligt franskmænd, men der er også 23 udlændinge blandt ofrene.

Terroristerne var franske og belgiske statsborgere.

IS har taget ansvaret for angrebet.

15. februar 2015, København, Danmark: Omar El-Hussein angriber en café og synagogen i København og dræber to civile og sårer fem politibetjente, før han senere selv dræbes af politiet. Begge ofre var danske statsborgere.

Omar El-Hussein var dansk statsborger.

El-Hussein var inspireret af IS.

7. januar 2015, Paris, Frankrig: Tre gerningsmænd angriber det franske satireblad Charlie Hebdo og et supermarked. Et længere gidseldrama udspiller sig i timerne efter.

Gerningsmændene er franske statsborgere af algerisk afstamning.

En gruppe, der kalder sig selv al-Qaeda på den arabiske halvø, har taget ansvar for angrebet.

18. juli 2012, Burgas, Bulgarien: En bus med israelske turister angribes af en selvmordsbomber. Fem israelere samt buschaufføren dør, omkring 34 såres.

Gerningsmanden var født og bosat i Libanon, men havde både canadisk og libanesisk statsborgerskab.

Det libanesiske parti Hizbollah, som også er en paramilitær gruppe, anses for at stå bag.

11.-19. marts 2012, Toulouse, Frankrig: En gerningsmand slår til tre gange over otte dage. I de første to skudangreb dræbes tre soldater, der ikke er i tjeneste, mens gerningsmanden i det sidste angreb dræber fire personer på en jødisk skole.

Den 22. marts dræbes manden af franske indsatsstyrker.

Den enlige gerningsmand er fransk statsborger med algeriske rødder.

Gerningsmanden har forbindelser til al-Qaeda.

13. december 2011, Liége, Belgien: En gerningsmand angriber Place Saint-Lambért med semiautomatisk riffel og granater og skyder derefter sig selv. Svv personer omkommer, mens 125 såres.

Gerningsmanden dræber også sig selv. Han var belgisk statsborger af marokkansk afstamning.

22. juli 2011, Oslo og Utøya, Norge: Anders Behring Breivik bringer en bombe til sprængning i Oslo foran det norske justitsministerium, før han tager til øen Utøya, hvor det norske Arbeiderpartis ungdomsorganisation holder sommerlejr, og åbner ild. I alt dræbes 77 personer.

Breivik er norsk statsborger.

Breivik er ifølge ham selv en del af en gruppering kaldet Tempelridderne, men norske myndigheder vurderer, at dette er løgn, og at han har været alene om angrebet.

Kilder: University of Maryland, DR, The Guardian

LÆS MERE