Store skovbrande raser ved Los Angeles

To store skovbrande er ude af kontrol ved Los Angeles i et område, der ikke har brændt i årevis. Tusinder af mennesker er evakueret. 1000 brandfolk sættes ind.

 
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Omkring 850 familier i San Gabriel-dalen ved millionbyen Los Angeles i Californien har i al hast pakket deres vigtigste ejendele og er evakueret for at komme væk fra to buldrende skovbrande.

Brandene er opstået i et område med skove, krat og kløfter. Den amerikanske delstat er ikke uvant med skovbrande, men lige her har der ikke været brande i årevis, skriver avisen Los Angeles Times.

Brandene er i områder, der kaldes Reservoir og Fish, og onsdag morgen dansk tid var de kun et par kilometer fra hinanden. Brandene havde fat i over 2100 hektarer.

Der er indsat over 1000 brandfolk for at forsøge at få brandene under kontrol. Oven fra pøser helikoptere vand på flammerne.

Los Angeles Times skriver, at myndighederne nu behandler de to brande, som var de én.

Brandene var onsdag morgen ikke vokset sammen, men gør de det, frygter myndighederne, at det bliver et kæmpe inferno.

Los Angeles Times skriver i øvrigt også, at der er evakueret mindst 168 heste fra stalde i områder, der trues af de voksende skovbrande.

I øjeblikket er det knasende tørt i Californien, og det er meget varmt. Der er hedebølge i de vestlige delstater, og den har ifølge nyhedsbureauet AFP fået temperaturen til at ringe med op til 50 grader.

Der er meldt om 21 store skovbrande i ni delstater, herunder Colorado, Montana, New Mexico og altså også Californien.

Ved Los Angeles er de forhold, som brandfolkene arbejder under, ekstreme.

- Det er varmt, det er tørt. De arbejder i stejlt, robust og ubehageligt terræn, siger Mark Peebles, talsmand for de forskellige myndigheder, som samarbejder om at få bugt med flammerne, til avisen.

- Det er ekstremt svært arbejde.

Den første brand, der blev rapporteret, var Reservoir-branden. Myndighederne fik mandag ved 11-tiden besked om, at nu brændte det i skoven. Flammerne opstod tilsyneladende i forlængelse af en bilulykke.

Det skete, da en bil kom over i den modsatte kørebane og kørte af vejen og drattede ned i en kløft nær Morris Reservoir. En person blev dræbt, og bilen - og skoven - brød i brand.

En times tid senere blev der meldt om brand i Fish-området. Myndighederne efterforsker fortsat årsagerne til begge brande, selv om noget altså tyder på, at bilulykken har skylden for den ene.

Der er dog også gode nyheder fra de californiske brandmyndigheder. En stor skovbrand har raset i næsten en uge i bjergene vest for Santa Barbara. Knap 3300 hektarer er ædt af flammerne, men nu begynder brandfolkene at få succes.