Store oversvømmelser i Texas: »ud over alt, hvad der tidligere er set«

Det voldsomme vejr i Texas fortsætter de kommende dage, lyder meldingen. Billeder, videoer og tweets beretter om alvorlige tilstande i delstaten.

Stormen Harvey har medført massive vandmængder, flere døsfald og mange sårede. Fold sammen
Læs mere
Foto: SCOTT OLSON

Nattens voldsomme uvejr i delstaten Texas har medført hidtil usete vandmasser, og amerikanerne skal ikke forvente roligere forhold de kommende dage.

National Weather Service advarer mod, at skaderne vil blive værre, hvis regnvejret fortsætter de næste dage. Og det er der i øjeblikket udsigt til, lyder det fra vejrinstituttet. National Weather Service kalder samtidig orkanen, der har fået navnet Harvey, for »katastrofal« og »ud over alt, hvad der tidligere er set«.

Indtil videre er der officielt berettet om fem dødsfald på grund af stormen. Mange er såret, og et større antal personer savnes, skriver flere internationale medier.

Regnmængderne har skabt livstruende oversvømmelser, og hundredetusinder af amerikanere er berørte af uvejret. Især Houston, der er USA's fjerdestørste by, er hårdt ramt. Her er borgerne blevet opfordret af de lokale myndigheder til at assistere i søgnings- og redningsindsatsen af peroner i nød.

Billeder og videoer beretter om de massive regnmængder. En video fra New York Times viser et før og efter billede fra Houston, hvor gader ikke længere er mulige at se på grund af oversvømmelserne.

Ind til klokken syv dansk tid mandag morgen var der registreret 835,1 milimeter regn i løbet af et par døgn i League City syd for Houston. I de kommende dage kan de samlede nedbørsmængder komme op mellem 1000 og 1250 milimeter. Til sammenligning faldt der 63 milimeter regn på en halv time den 2. juli 2011, som er det kraftigste skybrud, der nogensinde er målt på dansk jord.

Texas’ guvernør, Greg Abbott, oplyser, at mere end 316.000 husstande i Texas mangler elektricitet, og at omkring 3000 borgere, vagter og soldater fra Texas National Guard indtil videre er en del af redningsarbejdet.

Også alarmcentralen i Houston er sat på den anden ende som følge af stormens ødelæggelser. Mere end 56.000 opkald til alarmcentralen er blevet foretaget på én dag. På en normal dag modtager alarmcentralen omkring 8000 opkald.

Det er svært at bringe nødlidende personer til hospitalerne i Texas på grund af det voldsomme vejr, og derfor har flere sendt desperate tweets med informationer om placeringer ud om, at de mangler hjælp. Politiet har gennem sociale medier meldt tilbage med en besked om, at den bedste måde at få hjælp på, er ved at forsøge at komme igennem til alarmcentralen.

På baggrund af meteorologernes melding om, at amerikanerne kan forvente, at det voldsomme uvejr fortsætter de kommende dage, har byen Dallas tilbudt folk at søge i ly i byens kongrescenter, der har plads til 5000 mennesker.

Andre har udnyttet regnens mængder til at foretage sig mindre hverdagsagtige aktiviteter. I en viral video ses en mand, der forsøger at fange en fisk til aftensmad i en oversvømmet stue.