Store EU-lande vil anerkende Venezuelas oppositionsleder

Frankrig, Tyskland og Spanien kræver et retfærdigt og frit valg udskrevet i Venezuela inden otte dage.

Venezuelas oppositionsleder Juan Guaidó ved en pressekonference i Caracas. Frankrig, Tyskland og Spanien erklærede lørdag, at de vil anerkende Guaidó som fungerende præsident, hvis der ikke udskrives valg inden for en uge. Fold sammen
Læs mere
Foto: CARLOS GARCIA RAWLINS

Frankrig, Tyskland, Spanien og Storbritannien erklærer, at de vil anerkende Venezuelas oppositionsleder, Juan Guaidó, som fungerende præsident.

Det vil ske, medmindre der udskrives valg i Venezuela inden for otte dage.

Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, skriver på Twitter, at han vil anerkende Guaidó som præsident, medmindre der udskrives valg i næste uge.

Den tyske regerings talskvinde skriver samtidig på Twitter, at forbundsrepublikken er klar til at anerkende Guaidó som midlertidig præsident, hvis der ikke bliver udskrevet valg i det sydamerikanske land inden for otte dage.

I Spanien lyder samme melding fra regeringen.

»Hvis der ikke inden for otte dage er udskrevet et retfærdigt, frit og transparent valg i Venezuela, vil Spanien anerkende Juan Guaidó som Venezuelas præsident,« hedder det fra den spanske premierminister, Pedro Sanchez, i en erklæring fremsat på statsligt tv.

Storbritanniens udenrigsminister, Jeremy Hunt, har også været på Twitter og anerkende Guaidó som fungerende præsident, hvis ikke der inden otte dage udskrives et fair valg.

»Det er tid til en ny start for Venezuelas lidende befolkning,« skriver han blandt andet.

Den danske regering udtrykker lørdag støtte til et »nyt håb i Venezuela«.

»Arbejder for en kort deadline i EU for Maduro. Opfordrer til valg inden for en uge. Ellers bør EU anerkende Guaidó som fungerende præsident,« skriver udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) på Twitter.

Mange andre lande i regionen, herunder USA, har kastet deres støtte bag Juan Guaidó. Han er oppositionsleder og parlamentsformand i Venezuela, men har udråbt sig selv som præsident.

Krisen i Venezuela bliver lørdag drøftet i FNs Sikkerhedsråd i New York.

Det amerikanske udenrigsministerium siger, at USA's udenrigsminister, Mike Pompeo, vil deltage i mødet, og at han vil presse på for at få Sikkerhedsrådet til at anerkende Guaidó.

Rusland, der som USA er permanent medlem af Sikkerhedsrådet, har hidtil kastet sin vægt bag Maduro.

/ritzau/AFP