Store bøder og hundredtusindvis af test har hjulpet: Nu melder flere lande om fald i coronatilfælde

I Asien er flere lande nu begyndt at melde om fald i antallet af coronavirustilfælde. Berlingske giver her overblikket over, hvad de har gjort, som virkede.

Tirsdag lød det fra præsidenten i Sydkorea, at landet kunne være på vej ind i en »stabil fase«, efter at sundhedsmyndighederne havde registreret det laveste antal nye smittede i to uger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Yonhap/EPA/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For et par uger siden blev der registreret flere hundred nye coronapatienter hver dag i Kina. Nu er tallet faldet så drastisk, at selv præsident Xi Jinping har vovet sig til epicentret Wuhan på besøg.

Og det er ikke kun i Kina, at antallet af coronaviruspatienter er faldende. Mens epidemien har nået et nyt kriseniveau i Europa, melder flere lande i Asien nu om bedring.

Berlingske giver her overblikket over, hvilke metoder de har taget i brug for at bremse smitten.

Sydkorea tester massivt

Sydkorea er stadig det sted i verden, der er hårdest ramt af coronavirus uden for Kina. Men nu kan det ændre sig. Tirsdag erklærede præsident Moon Jae-in, at landet var på vej ind i en »stabil fase«, efter at landet havde registreret det laveste antal nye smittede i to uger, skriver The Guardian.

Onsdag blev der registreret 242 nye smittede, hvilket kan synes enormt højt i en danskers øjne. Men det er trods alt noget lavere end i slutningen af februar, hvor der blev registreret over 900 nye smittede på én dag. Der er dog stadig risiko for en ny bølge af smittede, skriver Fortune.

Det lader til, at det er landets massive indsats med test af potentielt virusramte personer, der kan være med til at have inddæmmet smitten for nu. Sydkoreas sundhedsmyndigheder foretager 15.000 test om dagen – gratis – og har testet over 200.000 mennesker indtil nu, skriver The Guardian. De bliver blandt andet testet i drive in, ligesom det nu er blevet muligt i Aarhus.

Taiwan satte tidligt ind

Ifølge Japan Times er Taiwan et af de lande, der har tacklet coronavirusudbruddet allerbedst. Selv om Kina har blokeret Taiwan fra at blive medlem af Verdenssundhedsorganisationen (WHO), er Taiwan ikke blevet hårdt ramt af coronavirussen.

Tværtimod. Der er 45 smittede, hvoraf 29 stadig er syge. Én person er død. Det er ekstremt lave tal set i forhold til Taiwans naboer: I Sydkorea er 7.000 personer smittet, og hundredvis af nye patienter registreres hver dag, og i Japan er 1.200 personer smittede.

Det skyldes måske, at Taiwan satte enormt tidligt ind mod virussen. Allerede 31. december 2019 begyndte Taiwans læger at teste alle de flypassagerer, der kom fra Wuhan – hvor der på det tidspunkt kun var omtrent 30 registrerede smittetilfælde af coronavirus.

Ikke længe efter blev militæret sat til at producere mundbind, og regeringen vedtog hårde straffe mod folk, som hamstrede medicin og håndsprit, spredte misinformation og brød karantæner. I slutningen af februar blev alle skoler lukket.

Taiwan evakuerede 361 statsborgere fra Wuhan i Kina 11. marts. Fold sammen
Læs mere
Foto: Taiwans forsvarsministerium/EPA/Ritzau Scanpix.

Singapore uddeler store bøder

I Singapore er 78 af landets 160 coronaviruspatienter meldt raske igen. I februar var det også et af de lande, der var hårdest ramt uden for Kina, og selv om smitten ikke er helt inddæmmet endnu, har tallet aldrig nået at blive særlig højt.

Det skyldes hovedsagelig landets hårde karantænepolitik, skriver The Guardian. Tusindvis af mennesker er kommet i isolation, og myndighederne tager kontakt til dem flere gange om dagen, for at sikre sig at de ikke bryder karantænen. De får endda tilsendt links, som de skal trykke på for at dele deres placering og bevise, at de stadig opholder sig i hjemmet. Bryder de karantænen, kan de få bøder på op til 66.000 kroner – eller et halvt års fængsel.

Hongkongs indbyggere var forberedt

Hongkong var igennem sarsepidemien i 2003, som tog livet af knap 300 personer alene i Hongkong. Så da et tilfælde af coronavirus blev registreret i Hongkong, lukkede skoler og forlystelsesparker ned, og byens indbyggere holdt sig indendørs. De, der bevægede sig ud på gaderne, var iført mundbind, og på mange af byens cafeer og restauranter fik gæster taget deres temperatur, inden de fik lov at komme ind.

Alle kinesere, der kom ind i Hongkong, blev sendt i 14 dages karantæne. Og i dag er der stadig kun 150 bekræftede tilfælde af coronavirus i bystyret, skriver The Guardian.