Storbritannien vil ikke bøje sig for terror

Mindst 40 såret og fem døde efter voldsomt angreb med bil og kniv foran det britiske parlament. Premierminister Theresa May fordømte i aftes anslaget som »et sygt terrorangreb«.

epa05863736 Armed police following major incidents outside the Houses of Parliament in central London, Britain 22 March 2017. Scotland Yard said on 22 March 21017 the police were called to a firearms incident in the Westminister palace grounds and on Westminster Bridge amid reports of several people injured in central London. EPA/WILL OLIVER Fold sammen
Læs mere
Foto: WILL OLIVER

Det var en almindelig og fredelig onsdag eftermiddag i det centrale London.

Turister og lokale indbyggere gik stilfærdigt over Westminster Bridge og nød udsigten til Big Ben og Themsen, da hverdagen blev forandret til blodig kaos.

En tung Hyundai -firehjulstrækker speedede pludselig op, kørte op på fortovet og pløjede ind i tilfældige fodgængere på broen. En kvinde kastede sig ud over broen og ned i floden Themsen for at undslippe. Hun blev efterfølgende, men stærkt forkommen hevet op af vandet af tililende, skriver Daily Mail.

Men vognen fortsatte bare og ramte undervejs bl.a. en række franske gymnasieelever og mindst tre politifolk, som ikke kunne nå at undslippe. For enden af broen hamrede den ind i et sort jerngitter, der omkranser den britiske parlamentsbygning for enden af broen.

I kølvandet på bilen lå mindst op mod 40 mennesker og vred sig i smerte, mange blødende og med store kvæstelser, skriver The Guardian. Mindst tre af de ramte omkom efterfølgende af deres kvæstelser, herunder en kvinde.

Den sortklædte mand i bilen løb hastigt bort og op mod indgangen til det britiske underhus. Her stak han den 48-årige politimand Keith Palmer ned med en lang kniv og løb en snes meter videre, hvorefter politifolk affyrede dræbende skud mod ham.

Den angribende mand betegnes af flere medier som asiatisk af udseende og i 40 års alderen, men sent onsdag aften var der ikke offentliggjort flere detaljer om ham.

En talsmand for Londons Metropolitan-politi sagde dog, at man er af den opfattelse, at angriberen »var inspireret af udenlandsk terrorisme«.

Parlamentsmedlemmet Tobias Ellwood – en tidligere elitesoldat – overværede angrebet på betjenten og forsøgte ifølge The Guardian straks at yde førstehjælp. Men forgæves. Betjenten døde af talrige knivstik kort efter ankomsten til et sygehus.

Det walisiske parlamentsmedlem David Davies var tæt på begivenhederne og sagde bagefter til BBC:

»Da vi hørte skuddene, var jeg sammen med andre parlamentsmedlemmer. Vi kastede os straks på gulvet og gemte os bag nogle søjler.«

Efter angrebene gav himlen over London genlyd af lægehelikoptere og af helikoptere med bevæbnede politifolk. Hele parlamentsområdet blev afspærret, og samtlige ansatte og politikere blev bedt om ikke at forlade bygningen og blive på deres kontorer.

Forinden så vidner premierminister Theresa May hastigt blive kørt bort i en Jaguar, mens der i baggrunden lød enkelte skud.

Flere parlamentsmedlemmer skrev på Twitter, at de var imponeret over den resolutte og professionelle indsats fra bevæbnet politi.

I aftes trådte premierministeren frem foran sin embedsbolig i Downing Street 10 – synligt berørt, men også i voldsom fordømmelse af angrebene, som hun kaldte for »et sygt og depraveret terrorangreb«.

Hun tilføjede, at stedet for angrebet ikke var noget tilfælde:

»Terroristerne valgte at angribe i hjertet af vores hovedstad, hvor folk fra alle nationaliteter, religioner og kulturer samles for at fejre værdierne frihed, demokrati og ytringsfrihed.«

Endelig fastslog hun, at »ethvert forsøg på at besejre disse værdier ved hjælp af vold og terror er dømt til at fejle.«

Angrebene fandt sted nøjagtig på et årsdagen for de voldsomme terrorangreb 22. marts i fjor i Bruxelles, da 32 civile og tre selvmordsbombere omkom i en serie af terroranslag.

Det må samtidig anses som det største anslag mod Storbritannien, siden 52 mennesker omkom i en serie af bombeangreb mod busser og undergrundstog i London i 2005.

Storbritanniens sikkerheds- og efterretningstjeneste MI5 har siden angrebene i Paris og Bruxelles  vurderet terrorrisikoen mod landet som »alvorlig«, og på det niveau vil den forblive, fastslog Theresa May i sin tale.

Adskillige statsledere fordømte efterfølgende angrebene, herunder USAs præsident Donald Trump, der onsdag aften personligt ringede til Theresa May for at kondolere.

Ifølge Det Hvide Hus tilbød han USAs fulde støtte bl.a. med henblik på at retsforfølge de skyldige.

Ifølge præst ved Den danske Kirke i London, Flemming Kloster Poulsen, er der med al sandsynlighed ingen danskere blandt de mange sårede på Westminster Bridge.

Men på den modsatte side af broen blev to 8.-klasser fra Ørestad Skole på Amager ufrivillige vidner til dramaet.

Under angrebene befandt de sig i en mindre forlystelsespark i skyggen af det iøjnefaldende pariserhjul London Eye på den anden side af Themsen.

Umiddelbart efter angrebet lukkede politiet alle forlystelser, hvilket gav flere turister et ufrivilligt forlænget ophold i attraktionerne.

Det gik bl.a. ud over to 14-årige elever fra den danske skole, fortæller deres klasselærer Steven Stewart til Berlingskes korrespondent i London, Uffe Taudal.

De befandt sig i en af forlystelserne, da al morskab forstummede.

»Men vi har løbende kontakt med eleverne via mobiltelefon, og de har det fint,« sagde Steven Stewart sidst på eftermiddagen onsdag til Berlingske.

Flere af eleverne hørte også skud og fra deres side af broen kunne de se to tilsyneladende livløse mennesker ligge på asfalten.

Londons muslimske borgmester Sadiq Khan sendte i aftes denne besked ud til dem, »der vil såre os og ødelægge vores livsførelse«:

»I vil ikke lykkes, I vil ikke splitte os, vi vil ikke bøje os for terrorister.«