Storbritannien var informeret om USAs angreb og giver Trump fuld opbakning

Den britiske regering siger, at det amerikanske angreb i Syrien var en passende reaktion på det kemiske angreb. Briterne var på forhånd informeret om USAs angreb.

Foto: Rui Vieira

Den britiske regering bakker op om det amerikanske angreb på det syriske luftvåben.

»Storbritanniens regering støtter fuldt ud den amerikanske handling, som vi mener er et passende svar det barbariske angreb med kemiske våben, der blev udført af det syriske regime,« lød en erklæring fra premierminister Theresa Mays kontor fredag morgen ifølge The Daily Telegraph.

Den britiske forsvarsminister, Michael Fallon, har oplyst til BBC, at den britiske regering på forhånd var informeret om angrebet og desuden har bidraget til planlægningen. Så sent som torsdag eftermiddag afviste den britiske udenrigsminister, Boris Johnson, dog et snarligt angreb på det syriske regime.

»Det er meget vigtigt først at prøve at få fremlagt en FN-resolution,« sagde Boris Johnson ifølge The Daily Telegraph.

På den anden side lagde Boris Johnson i løbet af torsdagen afstand til russiske oplysninger om, at syriske oprørere var skyld i, at syriske civile blev udsat for kemiske våben.

»Alt, hvad jeg har set, peger på, at det var Assads regime (…) med brug af ulovlige våben mod deres egen befolkning,« lød det fra Boris Johnson i et interview med BBC.

Tidligere sagde premierminister Theresa May under et besøg i Saudi-Arabien, at hun var forfærdet over angrebet med kemiske våben på byen i Idlib-provinsen i det nordvestlige Syrien.

»Jeg er forfærdet over oplysningerne om, at en by syd for Idlib er blevet angrebet med kemiske våben, og at det syriske regime formodes at stå bag,« sagde Theresa May til britiske medier.

»Hvis dette bliver bekræftet, vil det være endnu et bevis på det syriske regimes barbariske handlinger.«

Theresa May påpegede, at Storbritannien har anført internationale bestræbelser på at »stille det syriske regime og Islamisk Stat til ansvar for kemiske angreb«. Premierministeren opfordrede til at få klarlagt omstændighederne omkring angrebet hurtigst muligt, og hun understregede, at »Storbritannien har gjort det meget klart, at der ikke er nogen plads til Assad« i bestræbelserne på at etablere et nyt, bredt funderet syrisk styre, der kan sætte et stop for krigshandlingerne.

Uffe Taudal er Berlingskes korrespondent i Storbritannien