Storbritannien udviser russiske diplomater efter spiondrab

Den britiske regering udviser fire russiske diplomater, fordi Rusland ikke vil udlevere russer, som beskyldes for drab på spion. Rusland kalder det umoralsk.

Den britiske regering udviser fire russiske diplomater, som reaktion på, at Rusland ikke vil udlevere russeren Andrej Lugovoj til retsforfølgelse.

Briterne mistænker Lugovoj for at stå bag mordet på den tidligere agent Aleksander Litvinenko.

Storbritanniens udenrigsminister, David Miliband, sagde i en tale til Underhuset i det britiske parlament mandag, at russernes afvisning er alvorlig og kræver et passende svar.

- Det drejer sig om mordet på en britisk statsborger i London, og derfor skal retssagen finde sted i London, sagde Miliband. Han tilføjede, at Lugovoj vil blive udleveret til Storbritannien, hvis han forlader Rusland.

Desuden har Storbritannien aflyst forhandlinger mellem de to lande om at gøre behandlingen af visumansøgninger mere effektiv.

Miliband brugte første del af sin tale på at understrege, at Rusland er en vigtig partner for Storbritannien. Men den britiske regering er skuffet over den russiske holdning, og Miliband sagde, at det også drejer sig om at kunne sikre de mange andre russere, der bor i Storbritannien.

Den russiske regering kaldte beslutningen umoralsk.

- Desuden bør de i London klart indse, at den slags provokerende handlinger, som er udtænkt af de britiske myndigheder, ikke vil forblive ubesvaret og kan ikke andet end medføre de mest alvorlige konsekvenser for de russisk-britiske relationer, sagde den ledende talsmand i det russiske udenrigsministerium, Mikhail Kamynin.

/ritzau/Reuters