Storbritannien slækker på forbud

Storbritannien arbejder stadig med den teori, at mund- og klovsygen stammer fra et forskningscenter. Fra midnat kan landmænd atter sende dyr til slagteriet.

En undersøgelse af udbruddet af mund- og klovsyge i Storbritannien har rettet fokus mod et laboratorium, hvor laboranter måske har spredt viruset.

Mens vrede landmænd truer med et retligt efterspil, mener sundhedsinspektører, at der er en "stærk mulighed" for, at lækken kommer fra Pirbright forskningscentret, der ligger få kilometer fra gårdene med de smittede besætninger sydvest for London.

Storbritannien slækkede onsdag en smule på forbuddet om flytning af dyr. Nu tillader myndighederne, at producenter transporterer besætninger til slagteriet under strenge restriktioner.

- Vi har besluttet at tillade flytning af levende og døde dyr fra gårdene direkte til slagteriet fra midnat natten til torsdag, siger chefdyrlæge Debby Reynolds.

Britiske landmænd frygter en gentagelse af det dyre udbrud af mund- og klovsyge i 2001, der kostede den britiske økonomi omkring 90 milliarder danske kroner.

/ritzau/