Storbritannien rammer 100.000 døde: Boris Johnson tager »det fulde ansvar«

Den britiske premierminister, Boris Johnson, har tirsdag meddelt, at han tager »det fulde ansvar« for den britiske regerings håndtering af pandemien i forbindelse med, at antallet af coronarelaterede dødsfald i Storbritannien er nået over 100.000.

 
Mere end 100.000 coronasmittede er døde i Storbritannien. »Det er svært at beregne al den sorg, som den dystre statistik indebærer,« lyder det fra landets premierminister, Boris Johnson. Fold sammen
Læs mere

Antallet af coronarelaterede dødsfald i Storbritannien rundede tirsdag 100.000, siden pandemien kom til landet for omkring et år siden. Storbritannien har dermed haft flere coronarelaterede dødsfald, end landet mistede civile under Anden Verdenskrig.

Det fik landets premierminister, Boris Johnson, til at »tage det fulde ansvar« og udtrykke dyb beklagelse og medfølelse over for de mange ofre ved et pressemøde tirsdag aften.

»Jeg er dybt ulykkelig over hvert et liv, der er gået tabt, og som premierminister tager jeg selvfølgelig det fulde ansvar for alt det, regeringen har gjort,« sagde han til pressemødet.

Kun fire andre lande i verden – USA, Brasilien, Indien og Mexico – har flere coronadødsfald end Storbritannien. Men de har alle fire en langt større befolkning.

Målt i antal coronadødsfald pr. million indbyggere er der kun to andre lande – Belgien og Peru – der har flere dødsfald end Storbritannien, viser tal fra Statista.

Samtidig med at Boris Johnson tager det fulde ansvar, siger han, at regeringen ikke kunne have gjort mere.

»Vi har gjort alt, hvad vi kunne, og fortsætter med at gøre alt, hvad vi kan, for at minimere tabet af liv og smerte i denne meget udfordrende tid,« sagde han og kom med en opfordring til befolkningen:

»Nu skal vi huske dem, som vi har mistet, og være opmærksomme på den nationale indsats for at blive hjemme, beskytte vores sundhedssystem og få vaccineret Storbritannien.«

100.000 dødsfald kan være et størrelsesforhold, der er svært at forholde sig til. En britisk avis har forsøgt at illustrere det.