Storbritannien gør klar til at teste vaccine på mennesker torsdag

Forskere fra Oxford University håber, at deres bud på en vaccine kan være klar til brug i løbet af efteråret. Endnu er det dog uvist, om vaccinen har den ønskede effekt mod coronavirus.

 
Corona-pandemien har lagt verden øde. Video: Reuters/Ritzau Scanpix, redigering: Ida Meesenburg Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En mulig vaccine mod coronavirus vil fra på torsdag blive testet på mennesker i Storbritannien.

Det annoncerede den britiske sundhedsminister, Matt Hancock, på et pressemøde tirsdag.

Vaccinen er udviklet af forskere fra Oxford University. De vurderer, at der er 80 procent sandsynlighed for, at vaccinen vil have en effekt, skriver Sky News.

Oxford-forskerne vil allerede nu gå i gang med at producere vaccinen i større stil – altså inden resultaterne af de kliniske test er klar. Dette vil gøre det muligt at have millioner af vacciner klar til brug i september, såfremt vaccinen viser sig at virke efter hensigten.

Oxford-vaccinen – som indtil videre hedder ChAdOx1 nCoV-19 – er fremstillet ud fra en harmløs chimpansevirus, som er blevet forsøgt modificeret til at kunne beskytte mod den nye coronavirus.

Planen er at afprøve den potentielle vaccine på omkring 500 frivillige forsøgspersoner i de kommende uger, forklarer BBCs sundhedsredaktør, Michelle Roberts.

Hvis det viser sig at være en succes, vil man udvide antallet af forsøgspersoner.

Sundhedsminister Matt Hancock oplyste under pressemødet, at regeringen vil bruge 170 millioner kroner på at støtte de kliniske test, og yderligere 190 millioner kroner på at støtte forskere fra Imperial College London, som også arbejder på en vaccine.

»Det er en ny sygdom, det er usikker videnskab, men jeg er sikker på, at vi vil kaste alle vore kræfter ind på at udvikle en vaccine. Storbritannien er i spidsen for det globale forsøg (på at fremstille vaccine, red.). Vi har lagt flere penge end noget andet land i den globale jagt på en vaccine.«

I øjeblikket forsøger 66 forskerhold at udvikle vacciner mod covid-19, fremgår det af WHOs opgørelse.

I Danmark forventer Lægemiddelstyrelsen ikke, at en vaccine vil være klar til at blive sendt på markedet i løbet af 2020.