Stor usikkerhed om motivet bag moské-angreb

En eller flere gerningsmænd åbnede søndag aften ild i en moské i Québec, Canada, mens der angiveligt blev råbt »allahu akbar«. To personer er sidenhen blevet tilbageholdt af politiet og deres navne lækket.

Det er endnu svært at sige, hvorfor moskéen blev angrebet. Fold sammen
Læs mere
Foto: ANDRE PICHETTE

»Til dem, der flygter fra forfølgelse, terror og krig. Canadiere vil ønske jer velkommen uanset jeres tro. Mangfoldighed er vores styrke.«

Sådan skrev Canadas premierminister, Justin Trudeau, lørdag på Twitter. En udmelding flere tolkede som et modsvar til Donald Trumps stærkt omdiskuterede dekret – og en åben invitation til de mennesker, som er blevet ramt af det nye indrejseforbud i nabolandet USA.

Et døgn senere blev en moské i Québec ramt af et blodigt angreb, der sidenhen er blevet betegnet som »terror« af både regionens politiske leder, Philippe Couillard, samt af Justin Trudeau selv.

I alt blev seks personer dræbt ved angrebet, der fandt sted søndag aften lokal tid, mens otte er meldt alvorligt såret. Alle ofre var mænd i alderen 35 til 60 år, der var i færd med at bede aftenbøn i moskeen Centre Islamique de Québec, da de pludselig blev beskudt.

To formodede gerningsmænd blev kort efter anholdt.

Den ene nær moskeen, og den anden omkring 20 kilometer derfra på broen Pont de l’Île d’Orléans. Sidstnævnte kontaktede ifølge canadisk politi selv ordensmagten for at melde sig.

Ifølge blandt andet TVA Nouvelles drejer det sig dels om en mand med et arabisk klingende navn, som er af marokkansk afstamning, samt en yngre mand, hvis navn omvendt lyder særegent fransk-canadisk. Ifølge Reuters er det dog kun den fransk-canadiske mand, der er tilbageholdt som mistænkt, mens den marokkanske mand i stedet bliver afhørt som vidne.

Berlingske valgt ikke at bringe navnene på nogen af de implicerede parter, før deres identitet og formodede rolle i sagen er blevet endeligt bekræftet fra officielt hold.

Uklart motiv

Indtil nu har canadisk politi kategorisk afvist at kommentere muli ge motiver bag angrebet. Flere medier har dog hæftet sig ved, at den omtalte moské gentagne gange har været udsat for hadforbrydelser.

Blandt andet efterlod ukendte gerningsmænd – ifølge Le Journal de Québec – sidste år et grisehoved på dørtrinnet til moskeen akkompagneret af et brev, hvor der stod: »God appetit«. Få uger senere blev der derudover uddelt foldere i området, hvori det fremgik, at moskeen var et radikalt samlingspunkt, der gik ind for »voldelig jihad, sharia, kvinders underlegenhed, homofobi.«

Derfor satte søndagens angreb hurtigt gang i spekulationerne om, hvorvidt moskeen var blevet offer for en endnu politisk motiveret hadforbrydelse. Og denne gang en langt mere tragisk en af slagsen.

Spekulationer, der vakte stor bekymring hos de lokale muslimer i området ifølge Le Journal de Québec.

»Jeg har altid foretrukket at bo her, men hvis vi ikke længere er ønsket...« lød det blandt andet fra en bekymret beboer i området ved navn Mohammed Oudghiri.

En af hans gode venner var netop blevet dræbt ved angrebet. Ifølge flere vidneudsagn skulle en eller flere gerningsmænd dog angiveligt også have råbt »allahu akbar«, mens de skød løs på forsamlingen, og den melding flugter umiddelbart ganske dårligt med et muligt anti-muslimsk motiv bag attentatet.

»Et chok for selvforståelsen«

Er spekulationerne om et højrenationalt terroranslag alligevel er korrekte, vil det dog ramme den canadiske selvforståelse hårdt. Det vurderer Michael Böss, lektor i canadiske studier ved Aarhus Universitet.

»Lige nu er det uklart, hvilket motiv der ligger til grund for angrebet. Hvis det viser sig at være et højrenationalt terrorangreb, vil det dog være et alvorligt slag for den canadiske selvforståelse. Selvom en stigende del af canadierne i dag er blevet mere kritiske overfor den muslimske indvandring, opfatter de sig som meget tolerante og åbne mennesker. Så det vil helt klart føles som et nederlag for mange,« siger Michael Böss.

Canadisk politi har oplyst, at man ikke mener, der er flere gerningsmænd på fri fod.