Stor usikkerhed om græsk redningsaftale til det sidste

Lørdag mødes eurolandenes finansministre for femte gang på ti dage, og i weekenden skal en aftale på plads, hvis sikkerhedsnettet under Grækenland ikke skal udløbe.

Fredag fortsatte samtaler og forhandlinger forud for lørdagens skæbnemøde blandt finansministrene i eurogruppen. Ved EU-topmødet fik Tysklands kansler, Angela Merkel, dog sendt en klar besked til Grækenlands premierminister, Alexis Tsipras. Fold sammen
Læs mere
Foto: YVES HERMAN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Historien vil muligvis dømme Grækenland og de øvrige eurolande hårdt, hvis parterne ikke i løbet af weekenden får løst de sidste knaster og dermed undgår et truende  kollaps for den græske banksektor.

 

Uden en aftale er det usikkert, hvor galt det går, men sikkert synes det, at alle parter er bedst tjent med en aftale, der forlænger sikkerhedsnettet under Grækenland, så Den Europæiske Centralbank (ECB) kan støtte de græske banker, og landet kan klare sine betalinger ved udgangen af måneden.

Men der er fortsat betydelige forskelle på de reformer, som Grækenland vil gå med til, og kravene fra den trio - EU-Kommissionen, ECB og Den Internationale Valutafond (IMF) - der forhandler på vegne af kreditorerne. Det gælder ikke mindst omkring moms og på pensionsområdet. Men forskellene er blevet reduceret så meget siden mandag, at en centralt placeret kilde ser mulighed for en aftale.

 

»Der er taget store skridt siden i mandags, og nu mangler vi kun de sidste centimeter, men de er altid de sværeste. Alle har bevæget sig, og en aftale er mulig, hvis man vil,« siger kilden.

Fredag fortsatte samtaler og forhandlinger forud for lørdagens skæbnemøde blandt finansministrene i eurogruppen. Ved EU-topmødet fik Tysklands kansler, Angela Merkel, dog sendt en klar besked til Grækenlands premierminister, Alexis Tsipras.

 

»Vi har taget et skridt mod Grækenland. Nu er det op til Grækenland at tage et lignende skridt,« sagde den tyske kansler, ifølge Reuters. Sammen med Frankrigs præsident, François Hollande, opfordrede hun kraftigt Tsipras til at sige ja til det seneste »meget generøse« forslag fra kreditorerne.

 

Det lyder umiddelbart som et ultimatum, men EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, afviste ved EU-topmødets afslutning, at det er tilfældet.

 

»Der er intet ultimatum. Sådan forhandler vi ikke i EU,« sagde kommissionsformanden.

 

De sidste uoverensstemmelser handler blandt andet om, hvor høj momsen skal være for hoteller og restauranter, og hvor hurtigt mulighederne for tidlig pension skal udfases. Men kreditorerne kræver også stadig nedskæringer i en række pensioner, som ifølge den græske regering vil ramme de svageste.

 

»Et hurtigt blik på de igangværende forhandlinger afslører en række uenigheder mellem Grækenland og institutionerne som momssatsen for eksempelvis hoteller og pensionsreformer. Der er dog også en række områder, hvor forhandlingspartnerne er kommet nærmere hinanden. Der er dog virkelig tale om hårde forhandlinger. Noget for noget,« forklarer Janis Emmanouilidis fra tænketanken European Policy Centre.

 

Hvis parterne kan finde hinanden over weekenden, ligger der en finansieringsplan klar med ca. 115 milliarder kroner fra de eksisterende hjælpeprogrammer fra eurolandene, ECB og IMF. Det burde ifølge kreditorerne gøre Grækenland i stand til at klare sine betalinger til og med november.

 

Men den finansiering og de medfølgende krav afviste græske regeringskilder fredag eftermiddag over for en række internationale nyhedsbureauer.

 

Jean-Claude Juncker har i den grad været i rollen som mægler for at få en aftale i hus og dermed holde sammen på euroen. Men selv Juncker er ikke sikker i sin sag før weekendens afgørende møde.

 

»Vi forsøger, men det bliver ikke nemt.«

En aftale skal på plads i weekenden, fordi den skal godkendes af det græske parlament - hvilket bliver svært - inden fire andre parlamenter skal sige god for aftalen, herunder det tyske parlament. Det skal ske senest mandag, hvis pengene skal udbetales tirsdag, så den græske regering kan klare sine betalinger ved månedens udgang.