Stor mystik om verdens mest eftersøgte kvinde

Fransk politi jagter stadig den 26-årige kvinde, der bliver sat i forbindelse med terroren i Paris. Hun kan dog allerede være i Syrien.

Politiet frigav fredag dette portræt af den 26-årige Hayat Boumedienne. Foto: AFP Fold sammen
Læs mere

Mysteriet om den 26-årige kvinde Hayat Boumeddiene, der er efterlyst i forbindelse med terrorangrebene i Paris, blev lørdag aften endnu mere mystisk.

De franske myndigheder eftersøger hende i forbindelse med drabet på en kvindelig politibetjent torsdag, ligesom hun ifølge politikilder og medier kan have spillet en rolle i forbindelse med gidseltagningen fredag, hvor fire gidsler blev dræbt.

Men lørdag kom det frem, at hun måske allerede har forladt Frankrig og slet ikke var i landet, da terroristerne begik deres udåd. Således oplyste avisen Le Monde, at hun efter sigende fløj fra Madrid til Istanbul 2. januar og passerede grænsen til Syrien 8. januar, altså torsdag.

Disse oplysninger er ikke bekræftet fra officielt hold.

Hayat Boumedienne er af politiet blevet betegnet som farlig og bevæbnet. Hun er tidligere blevet afhørt for sine kontakter til bl.a. den terrordømte fransk-algerier Djamel Beghal. Lørdag kunne franske medier vise billeder af hende, hvor hun i forbindelse med et besøg hos Djamel Beghal poserer med en armbrøst iklædt den i Frankrig forbudte muslimske klædedragt niqab, som dækker hele kroppen og ansigtet.

Det er også bekræftet, at hun har været kæreste med den 32-årige Amedy Coulibaly, som hun har kendt siden omkring 2009. Det var ham, der torsdag skød den kvindelige betjent. Og det var ham, der fredag tog en lang række gidsler i et jødisk supermarked og henrettede fire af dem, inden han selv mistede livet, da specialstyrker fra sikkerheds­politiet slog til.

Uklar rolle

Oplysninger i Le Monde betyder, at det nu er endnu mere uklart, hvilken rolle, om nogen, Hayat Boumedienne spillede i de to angreb sammen med Amedy Coulibaly.

Ifølge de franske myndigheder er det til gengæld sikkert, at torsdagens drab på den kvindelige betjent var en slags afledningsmanøvre, der skulle holde politiets opmærksomhed rettet mod Paris, så brødrene Kouachi kunne stikke af efter Charlie Hebdo-massakren.

Amedy Coulibaly kendte nemlig de to brødre i forvejen. I 2005 eller 2006 mødte han under et fængselsophold pga. anden kriminalitet den ene af brødrene, og det var her, han blev radikaliseret. Den yngste af brødrene afsonede en dom for at rekruttere unge muslimer til kamp mod amerikanerne i Irak.

I 2010 blev Amedy Coulibaly atter arresteret. Denne gang for et forsøg på at befri Smain Ait Ali Belkacem, som var en af hovedpersonerne bag et terroranslag mod den parisiske metro i 1995, hvor otte personer mistede livet. Amedy Coulibaly blev løsladt for lidt over et år siden.

På den måde er Hayat Boumedienne også kommet i forbindelse med brødrene Cherif og Said Kouachi på henholdsvis 32 og 34 år. I går kunne anklagemyndigheden i Paris således påvise, hvordan hun i løbet af det forløbne år 500 gange har været i telefonisk kontakt med konen til den ene af Kouachi-brødrene.

Myndighederne tilbageholder og forhører i øjeblikket flere familiemedlemmer og pårørende til terroristerne. Hayat Boumediennes far er angiveligt også blevet afhørt. Han skulle kun have haft sporadisk kontakt til sin datter og skulle være i chok over hendes radikalisering.

Der er endnu forholdsvis få oplysninger om Hayat Boumedienne. Hun er af algerisk oprindelse, og ifølge flere medier har hun, før hun blev radikaliseret, arbejdet som kassedame. Hun skal være af en børneflok på syv, der blev overladt til de sociale myndig­heder, da moderen døde. På det tidspunkt var Hayat Boumedienne seks år.

Det er også uklart, om hun rent faktisk var gift med Amedy Coulibaly, sådan som det kom frem lørdag. Det skulle være sket i 2009 ved en religiøs ceremoni, der ikke er juridisk anerkendt i Frankrig.

Der er ikke oplysninger om, hvornår hun er blevet radikaliseret. Måske engang efter 2009, da hun siges at være begyndt at dække sig til efter islamistisk forskrift. Der er dog også offentliggjort et billede i medierne, der viser terrorparret på en strand. Amedy Coulibaly i bar overkrop, hun i bikini.

Kendt af myndighederne

Myndigheder i Frankrig kendte udmærket til Hayat Boumedienne og de andre terrorister, før denne uges angreb. Efter besøget hos Djamel Beghal, som hun foretog sammen med Amedy Coulibaly, blev hun afhørt af politiet.

Under afhøringerne skulle hun ifølge flere medier have sagt:

»Da jeg så massakrerne på uskyldige i Palæstina, i Irak, i Tjetjenien, i Afghanistan og hvor som helst ellers amerikanerne kaster deres bomber. Alt det... Hvem er egentlig terroristerne?«

Franske aviser skrev lørdag, at den 18-årige mand, som politiet fængslede efter angrebet på Charlie Hebdo, er blevet løsladt. Han meldte sig selv onsdag aften, efter han på sociale medier kunne se, hvordan hans navn blev sat i forbindelse med udåden, og at han var efterlyst.

Han skal være blevet frigivet, fordi lærere og klassekammerater kan bevidne, at han var i skole, da angrebet fandt sted.

Der er ikke fremkommet oplysninger om, hvorfor politiet har sat ham i forbindelse med Kouachi-brødrenes udåd.