Stor mystik om gerningsmand bag masseskyderi: »Hvor i helvede fik han automatiske våben fra?«

Der er fortsat stor uvished om, hvilket motiv den udpegede gerningsmand bag masseskyderiet i Las Vegas måtte have haft. Her får du overblikket over, hvad vi ved om den nu afdøde Stephen Paddock.

Foto: David Becker

Det er fortsat uvist, hvad der drev den 64-årige Stephen Paddock til – ifølge politiet i Las Vegas – fra et hjørneværelse på The Mandaly Bay Hotel at skyde mod en menneskemængde. Her er, hvad vi på nuværende tidspunkt ved om manden, der ifølge amerikanske myndigheder har dræbt 58 personer og såret 515.

Det er kommet frem, at der blev fundet flere end 10 våben, flere med kikkertsigte, i det hotelværelse, hvor Stephen Paddick ifølge politiet i Las Vegas har skudt mod menneskemængden til musikfestivalen Route 91 Harvest Festival. Her blev han senere fundet død - ifølge politiet havde Stephen Paddock dræbt sig selv, da de ankom.

Stephen Paddock boede i byen Mesquite i delstaten Nevada, der ligger 128 kilometer fra Las Vegas, og ifølge New York Times er gerningsmanden ikke tidligere straffet. Det eneste, myndighederne har fundet i deres registre, er en trafikforseelse. Myndighederne har til amerikanske medier oplyst, at de ved ransagninger af huset har fundet en større mængde våben.

Det lokale medie Palm Beach Post har talt med Stephen Paddocks tidligere nabo, der beskriver gerningsmanden som »meget tillidsfuld«, mens gerningsmandens bror, Eric Paddock, ligeledes udtrykker overraskelse over, at hans nu afdøde bror ifølge politiet står bag er masseskyderi.

»Han var min bror, og det er, som om en asteroide er faldet ned fra himlen,« har Eric Paddock sagt til CNN.

Ifølge andre udtalelser fra broren i et interview med den amerikanske tv-station CBS havde Stephen Paddock hverken religiøse eller politiske tilhørsforhold.

»Han er overhovedet ikke en ivrig våbenmand. At han var i besiddelse af den slags våben er bare…hvor i helvede fik han automatiske våben fra? Han har ingen militær baggrund eller sådan noget. Han er bare en fyr, som boede i et hus i Mesquite og kørte ned og spillede i Las Vegas,« siger Eric Paddock ifølge CBS om sin nu afdøde bror.

I et helt tredje interview er Eric Paddock ifølge The Guardian citeret for at sige følgende om sin bror:

»Han var en velhavende fyr, og han kunne godt lide at spille videopoker. Han tog på krydstogter. Han sendte kager til sin mor.«

Artiklen fortsætter under grafikken:

Der er fortsat ingen meldinger om, hvad Stephen Paddocks motiver kan have været. Den militante, islamiske terrororganisation Islamisk Stat har meldt ud, at gerningsmanden forinden angrebet konverterede til islam og tager samtidig skylden for angrebet. Det er dog ikke en sjældenhed, at Islamisk Stat agerer sådan. Myndigheder i USA har ifølge flere medier afvist, at Stephen Paddock har konverteret til islam, og der er ikke under efterforskningen fundet tegn på religiøse motiver for hans handling.

Eller som borgmesteren i Las Vegas, Carolyn Goodman, opsummerede gerningsmandens mulige motiver til en pressekonference:

»Dette er en galning fuld af had. Vi ved ikke meget om hans baggund.«

Kilder: New York Times, The Guardian, CBS News, CNN og BBC.