Stor it-skandale truer med at fælde Sveriges regering

Stor it-skandale i Sverige presser Löfvens regering. Polakker demonstrerer mod regering for ottende dag i træk.Britisk økonomi begynder ifølge IMF at halse efter væksten i EU. Få overblikket over nattens nyheder her.

Arkivfoto: Flere svenske partier overveje efter it-læk, om de ønsker at stille et mistillidsvotum mod Stefan Löfvens regering. Fold sammen
Læs mere
Foto: FREDRIK PERSSON/TT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Stor it-skandale i Sverige presser Löfvens regering

En stor it-skandale truer med at fælde den svenske regering, skriver flere svenske medier.

Den svenske avis Dagens Nyheter har afsløret, at følsomme oplysninger, som blandt andet gør det muligt at spore personer med hemmelige adresser og beskyttede identiteter, muligvis er blevet lækket fra det svenske transporttilsyn, Transportstyrelsen (TS).

Det gælder blandt andet hemmelige identiteter på svenske sikkerhedsagenter, politibetjente og militære styrker, skriver Dagens Nyheter.

Lækagen kan have ødelagt flere års arbejde med at opbygge skjulte identiteter og kan være til skade for nationens sikkerhed, skriver avisen.

I januar gik generaldirektøren i TS, Maria Ågren, af. Det skete, uden at den svenske regering ønskede at kommentere årsagen.

6. juli kom det frem, at Ågren havde erkendt et brud på reglerne om håndtering af data. Hun modtog i den forbindelse en bøde på 70.000 svenske kroner.

Nu overvejer flere svenske partier, om de ønsker at stille et mistillidsvotum mod regeringen.

Blandt andre luftede Centerpartiets leder, Annie Lööf, søndag muligheden på de sociale medier.

- Centerpartiet ser meget alvorligt på denne sikkerhedslækage og udelukker ikke et mistillidsvotum mod en eller flere ministre, skriver hun på sin Twitter-konto.

Tidligere har lederne af de øvrige borgerlige partier sagt noget tilsvarende. Dermed er den borgerlige blok nu enige om muligheden for at stille mistillidsvotum mod regeringen.

Selv det svenske socialistparti Venstrepartiet, siger, at de ikke udelukker en mistillidserklæring, skriver Expressen.

Søndag kommenterede statsminister Stefan Löfven endelig sagen.

- Det er et havari, som skete i Transporttilsynet. Regeringen har derfor skiftet ud i ledelsen af myndigheden og sikret, at relevante myndigheder har iværksat tiltag for at begrænse skaderne, udtaler han i en pressemeddelelse ifølge Dagens Nyheter.

Mandag aften holder Löfven pressemøde sammen med direktøren for det svenske transporttilsyn, direktøren for sikkerhedstjenesten og den øverstkommanderende i det svenske forsvar.

/ritzau/

Tyrkiske journalister risikerer op til 43 års fængsel

17 tyrkiske journalister fra en regeringskritisk avis i Istanbul risikerer lange fængselsstraffe, hvis de dømmes i en retssag, der begynder mandag.

I november blev flere journalister fra avisen Cumhuriyet anholdt og varetægtsfængslet. De anklages blandt andet for at have forsvaret Gülen-bevægelsen, der beskyldes for at stå bag kupforsøget i juli sidste år.

Anklageren kræver dem idømt fængselsstraffe på mellem 7 og 43 år.

Cumhuriyet blev etableret i 1924, og avisen lagde sig sidste år for alvor ud med regeringen, da den anklagede Tyrkiet for at forsyne syriske oprørere med våben.

Retssagen vil blive fulgt af repræsentanter fra forskellige organisationer, som er rejst til Istanbul. De vil deltage i en demonstration foran retsbygningen, inden sagen åbner mandag morgen.

Blandt dem er danske Mogens Blicher Bjerregård, der er præsident for det europæiske journalistforbund (EFJ). Han ser alvorligt på fængslingerne og udsigten til de høje straffe.

- Det er fuldstændig uhørt, at et retssystem går ind og blander sig i, hvordan en redaktionel linje er på en avis.

- Det er en meget stor sag i Tyrkiet, fordi den kan få konsekvenser for de mange andre journalister, der sidder fængslet og venter på domme, siger Mogens Blicher Bjerregård.

Ifølge journalistpræsidenten sidder flere end 150 journalister fængslet i Tyrkiet. Pressefriheden i landet er kommet under et massivt pres, vurderer han.

- Situationen er helt klart blevet værre. Det er tydeligt, at rigtigt mange medier undgår at omtale kontroversielle emner - eksempelvis at bore i, hvad der skete under kupforsøget.

- Der er en frygt, som er større, end jeg har set tidligere, siger Mogens Blicher Bjerregaard.

Det er uvist, hvornår der vil falde dom, men ifølge Mogens Blicher Bjerregård vil sagen formentlig vare nogle dage.

/ritzau/

Polakker demonstrerer mod regering for ottende dag i træk

Over store dele af Polen gik polakker i titusindvis søndag igen på gaderne. De demonstrerer mod regeringens nye tiltag, der vil begrænse domstolenes uafhængighed.

Demonstranterne mener, at det seneste skridt fra det regerende Lov- og Retfærdighedsparti (PiS) er et frontalt angreb på landets demokratiske system.

De beskylder partileder Jaroslaw Kaczynski for at forsøge at udvide sin egen magt.

Med både polske flag og EU-flag i hænderne samledes demonstranterne foran præsidentpaladset og højesteret i hovedstaden Warszawa.

De appellerer nu til den polske præsident, Andrzej Duda, om at undlade at underskrive den nye lov.

- Frihed, lighed, demokrati, lød slagordene fra de tusinder af demonstranter i Warszawa.

Også i andre storbyer som Krakow og Wroclaw var der store protester.

I de seneste dage er det omstridte lovforslag blevet vedtaget i begge parlamentets kamre. Nu venter det kun på præsidentens underskrift, inden det træder i kraft.

De planlagte reformer på retsområdet vil tvinge de nuværende højesteretsdommere på pension. Samtidig får justitsministeren ret til at udpege nye.

Regeringspartiet argumenterer for, at det nye tiltag er nødvendigt for at rydde op i et ineffektivt retsvæsen og for at bekæmpe korruption.

Eksperter og demonstranter mener derimod, at magtens tredeling reelt vil ophøre. De mener, at den lovgivende magt kommer til at kontrollere den dømmende.

EU-Kommissionen har truet med at tage nye dramatiske skridt mod Polen, hvis landet ikke bremser de nye love. De kan ifølge EU underminere retsstaten.

Allerede på et møde i den kommende uge planlægger kommissionen at sende en ny formel advarsel til Polen for brud på retsstatens principper.

/ritzau/AP

To jordanere dræbt i skyderi ved Israels ambassade i Amman

To jordanere har mistet livet i en skudepisode søndag ved Israels ambassade i nabolandet Jordan. Desuden er en israeler hårdt såret af knivstik. Det oplyser det jordanske sikkerhedsdirektorat ifølge nyhedsbureauet AP.

Skyderiet fandt sted i en beboelsesejendom ved den tungt bevogtede israelske ambassade i Jordans hovedstad, Amman.

Umiddelbart inden skudepisoden var to jordanske håndværkere gået ind i bygningen for at udføre noget arbejde, oplyser jordanske myndigheder i en meddelelse.

Det fremgår ikke af meddelelsen, hvad der udløste skyderiet, men lokale medier rapporterer, at der opstod et slagsmål mellem en af de nu afdøde jordanere og israeleren.

Efterfølgende var sikkerhedsstyrker til stede ved ambassaden i større antal end normalt.

Israelske myndigheder har ikke kommenteret hændelsen og har indført restriktioner for at rapportere om hændelsen, skriver britiske BBC.

Skudepisoden på ambassaden kommer på et tidspunkt med særligt spændt stemning mellem Israel og store dele af den arabiske verden.

I de seneste dage har palæstinensere og deres støtter protesteret over, at Israel har opstillet metaldetektorer og kameraer ved Tempelbjerget i Jerusalem.

I løbet af de seneste dage er mindst syv palæstinensere blevet dræbt og omkring 400 såret i sammenstød med israelske sikkerhedsstyrker.

Tidligere søndag bad Jordan de arabiske landes udenrigsministre samles til hastemøde for at drøfte situationen.

Fredag samledes tusindvis af jordanere i hovedstaden Amman for at protestere mod Israels seneste tiltag.

/ritzau/

IMF: Britisk økonomi begynder at halse efter væksten i EU

Den økonomiske vækst i eurozonen bliver i år stærkere end hidtil forventet, mens det begynder at se sortere ud for Storbritannien.

Det forudser IMF i sin halvårlige World Economic Outlook offentliggjort mandag morgen på et pressemøde i Kuala Lumpur i Malaysia.

Skønnet for den globale vækst i år er uændret på 3,5 procent, oplyser valutafonden.

Justeringen af udsigten for den britiske økonomi begrundes med en "lavere end forventet aktivitet i første kvartal". IMF forventer et beskedent opsving på 1,7 procent mod tidligere 2,0 procent.

Derimod lysner det på det europæiske fastland. Forventningen for eurozonens økonomi er sat op med 0,2 procent til 1,9 procent for i år. Også næste år vil eurozonen have en kraftigere økonomisk vækst end briterne.

- Generelt var væksten i første kvartal højere end forventet, skriver IMF og fremhæver store eurolande som Tyskland, Frankrig, Italien og Spanien.

I juni sænkede IMF sin prognose for den amerikanske økonomi, og forventningen er fortsat en fremgang i USA's bruttonationalprodukt på 2,1 procent både i år og næste år.

/ritzau/

Bilbombe dræber mindst 12 i Kabul ved selvmordsangreb

Mindst 12 personer er omkommet, efter at en bilbombe er eksploderet i den vestlige del af den afghanske hovedstad, Kabul. Yderligere ti personer er kommet til skade, skriver Reuters.

Talspersonen for den fungerende indenrigsminister, Najib Danish, siger, at dødstallet kan stige yderligere.

Over for nyhedsbureauet AFP bekræfter en talsperson ved politiet, at der er tale om en bilbombe.

Ingen har taget skylden for eksplosionen.

Selvmordsangrebet kommer efter et blodigt første halvår i Afghanistan, hvor 1662 civile har mistet livet i løbet af årets første seks måneder.

Angrebet kommer, bare to uger efter at Islamisk Stat tog ansvaret for et angreb ved en moské, hvor fire personer blev dræbt.

20 procent af de civile, der er blevet dræbt i Afghanistan i år, er blevet dræbt i Kabul. I maj døde mindst 150 personer, da en kraftig bombe eksploderede i ambassadekvarteret.

/ritzau/

LÆS MERE