Stor aktion fælder 41 personer for sexkøb i Sverige: »Jeg blev liderlig. Hvad skulle jeg gøre?«

I en stor politiaktion, der har været undervejs siden slutningen af januar, er 41 personer i Sverige blevet sigtet for køb af sex. Studerende, familiefædre og direktører er blandt de sigtede, oplyser svensk politi på Facebook.

En stor politiaktion i Stockholm har fældet 41 mænd for køb af sex, som er ulovligt i Sverige. Arkivfoto: Annett Bruhn/Nf-Nf/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

En omfattende politiaktion i Södermalm i den svenske hovedstad Stockholm har denne uge fældet 41 personer, der nu er sigtet for køb af sex. Det skriver Aftonbladet.

Svensk politis undersøgelse af prostitution i Södermalm begyndte i slutningen af januar, hvor et større efterforskningsarbejde blev sat i gang med fokus på bordelvirksomhed i flere lejligheder i den svenske hovedstad.

På Södermalm Politis Facebook-side har politiet offentliggjort detaljer om politiaktionen, hvor de skriver, at de har arbejdet på at finde ud af, hvor udbredt køb af sex er i Södermalm.

I opslaget offentliggør politiet en række udtalelser fra nogle af de sigtede, der er i aldersgruppen 19-56 år.

»Jeg havde set porno og blev liderlig. Hvad skulle jeg så gøre?« lyder udtalelsen fra en af de sigtede.

»Jeg har sparet penge sammen til at kunne se hende. Nu skal resten af min opsparing betale bøden for det,« har en anden udtalt ifølge politiet.

En tredje i opslaget kvitterer med en tak:

»Jeg har tænkt over, hvad jeg skal sige til dig, når jeg er gået. Og jeg tror bare, jeg vil sige tak for at arrestere mig. Det her må stoppe!«

I Sverige er køb af seksuelle ydelser strafbart, og landet har en streng prostitutionslovgivning, ligesom i Norge, Island, Irland, Nordirland og Frankrig har.

I Norge har et lignende forbud reduceret prostitutionen drastisk og førte i 2014 til et fald på 20-25 procent sammenlignet med året før.

I Danmark er prostitution afkriminaliseret, og det er lovligt for personer over 18 år at købe og sælge seksuelle ydelser.

Alle, der sælger sex, skal imidlertid registrere sig som selvstændig erhvervsdrivende og betale skat af hele prostitutionsindkomsten, som det lyder på Socialstyrelsens hjemmeside.

Hvis indkomsten er over 50.000 kroner årligt, skal der betales moms. Det er ikke lovligt at være ansat hos en »arbejdsgiver«, da det betegnes som rufferi, hvilket er i strid med straffelovens paragraf 228 og straffes med op til tre års fængsel.

Alle de sigtede i svensk politis operation er mænd, men de kommer fra vidt forskellige baggrunde. En 35-årig er familiefar, en 19-årig er studerende, en 43-årig direktør for et stort firma, og en 32-årig mand er nybagt far, har fast job og kone, skriver Södermalm Politi på Facebook.