Stop og rock? Elvis skal få tyskerne til at svinge hofterne i trafikken

Kongen af rock and roll er blevet en del af gadebilledet i Tyskland. Han pryder nu tre trafiksignaler i Friedberg i Hessen, hvor Elvis Presley tilbragte halvandet år af sin soldatertid.

FILES-US-POLITICS-SPORTS-PEOPLE-MEDALOFFREEDOM
Der findes meget Elvis-merchandise. Og en del er for længst kommet på museum såsom den lille dåse. Den står på et museum i Frankrig. Nu hædrer en by i Tyskland Elvis Presley ved at sætte ham på trafiksignaler. Fold sammen
Læs mere
Foto: DOMINIQUE FAGET / AFP / scanpix

Friedberg i Hessen har allerede en plads opkaldt efter Elvis Presley.

Siden i mandags har indbyggerne i den lille by også kunnet bruge ventetiden til kælent at nynne »Are You Lonesome Tonight« til en medborger, der også venter på at krydse gaden. Friedberg har nemlig fået tre lyssignaler med »Kongen«, der i år post mortem netop er blevet hædret af præsident Trump med frihedsmedaljen.

Fra oktober 1958 til marts 1960 var Elvis Presley stationeret som amerikansk soldat i Friedberg og boede i nabobyen Bad Nauheim. Og det har tyskerne – og mange andre – ikke glemt.

De to byer har for længst etableret sig som Elvis-pilgrimsbyer, hvor fans lægger blomster og tænder lys. Der er også mulighed for at sove i Elvis' seng og deltage i den årlige Elvis-festival.

900 euro stykket

Nu har Friedberg sat trumf på ved også at installere tre Elvis-trafiksignaler på Elvis-pladsen. Skal man vente ved rødt, står Elvis helt stille. Er der grønt, svinger han med hofterne.

Bystyret fik ideen i november 2016, men har ventet på accept fra politiet. Trafiksignalerne koster 900 euro stykket.

I sidste måned hædrede præsident Trump Elvis Presley med frihedsmedaljen. Det var direktøren for Elvis Presley Enterprises, Jack Soden, der modtog medaljen på vegne af den afdøde Elvis. Fold sammen
Læs mere
Foto: JIM LO SCALZO / EPA / Ritzau Scanpix.

Ny trend

Det er blevet lidt af en trend i Tyskland, at byer sætter deres præg på trafiksignalerne. Pioneren var Østberlin, der fik lov til at beholde den venlige Ampelmann efter Berlinmurens fald. Siden har en række byer fulgt trop.

I Augsburg kan man fordrive ventetiden i gadekrydset ved at se på Kasperl fra byens berømte dukketeater.

I Trier er det Karl Marx, der spiller samme rolle, hvorimod man i Worms kan få tankerne tilbage på Martin Luther.

I Mainz, hvor Tysklands anden store TV-kanal ZDF hører hjemme, kan man se på de såkaldte Mainzelmännchen, som hver dag optræder i reklamerne lige før TV-avisen.

I byen Rüdesheim, tæt på Friedberg, dyrker de også Elvis. Filmen »G.I. Blues«, hvor Elvis spiller en af hovedrollerne, er delvist optaget i byen. Elvis optog dog scenerne i Hollywood.