Stoltenberg: Verden har brug for et stærkere NATO

NATOs nyudnævnte generalsekretær, Jens Stoltenberg, lægger op til at følge Anders Fogh Rasmussens hårde linje over for Rusland.

Foto: FRANCOIS LENOIR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

NATO: Jens Stoltenberg har stort set ikke ytret et eneste ord om sin nye post, siden han i slutningen af marts blev udnævnt som Anders Fogh Rasmussens efterfølger som NATOs generalsekretær. Men onsdag eftermiddag tager den tidligere norske statsminister bladet for munden på sit første pressemøde i NATOs hovedkvarter i Bruxelles.

»Jeg vil lykønske Anders Fogh Rasmussen med det flotte stykke arbejde, han har udført de seneste fem år. Det er en ære at overtage jobbet. Det er et krævende job i en krævende tid,« siger Stoltenberg.

Den 55-årige tidligere norske statsminister har lagt op til, at han ikke vil være nogen stor overraskelse på posten, men derimod føre linjen fra Fogh videre. Han understreger på pressemødet, at en af hans højeste prioriteter bliver at sikre et frit Ukraine, hvor Rusland ikke får frit spil.

»Vi bliver nødt til at se en forandring i Ruslands handlinger. Lad mig sige det klart: Jeg ser ingen modsætning mellem et stærkt NATO og vores ønske om at bygge et godt forhold til Rusland,« siger Stoltenberg.

Anders Fogh Rasmussen har tidligere understreget, at Rusland ikke er en partner, så længe Moskva »overtræder international lov« ved at støtte prorussiske separatister i Østukraine. Det erklærer Stoltenberg sig enig i.

»Vi bliver nødt til at se, at Rusland ændrer sin linje. Men vi er selvfølgelig interesseret i et konstruktivt forhold til Rusland,« siger Stoltenberg.

Han nævner samtidig truslen fra Islamisk Stat i Syrien og Irak og understreger, at de forskellige trusler alle »tydeligt viser behovet for et stærkt NATO«. Og i Stoltenbergs optik betyder det også, at de 28 medlemslande må investere flere penge i deres forsvarsbudgetter.

»Vi må investere mere og investere bedre. Vi skal forhøje de faldende militære budgetter,« siger Stoltenberg.

Adspurgt om, hvordan den nye post som generalsekretær for forsvarsalliancen stemmer overens med hans fortid som venstreorienteret fredsprædikende norsk politiker, lyder svaret:

»Jeg har i hele min politiske karriere været fortaler for fred. Du kan dårligt finde en anden norsk politiker, der har været en større fortaler for NATO. Så det er helt i linje med min politiske karriere.«