Stoltenberg støtter Tyrkiet efter nedskydning af russisk kampfly

NATOs generalsekretær siger, at Tyrkiet var i sin gode ret til at skyde det russiske kampfly ned tirsdag, efter det forvildede sig ind i tyrkisk luftrum. Obama maner til besindighed.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

TYRKIET: NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg udtrykker forståelse med NATO-landet Tyrkiet, efter landet er havnet i lidt af en krise med Rusland.

Det sker, efter tyrkiske F16-kampfly tirsdag skød et russisk kampfly ned, efter det ifølge tyrkiske og amerikanske kilder fløj ind i tyrkisk luftrum.

Ifølge Reuters er der fuld støtte til Tyrkiet fra NATOs generalsekretær, Jens Stoltenberg:

»De allieredes vurdering stemmer overens med de oplysninger, som vi har fået fra Tyrkiet,« siger han omkring spørgsmålet om, hvorvidt det russiske fly overhovedet fløj ind i tyrkisk luftrum.

Det afviser Rusland fra officielt hold, hvor præsident Vladimir Putin har været ude og kalde nedskydningen for »en dolk i ryggen« på russerne.

Men tyrkerne har NATOs fulde opbakning, slår Jens Stoltenberg fast.

»Vi er solidariske med Tyrkiet og støtter deres territoriale integritet som vores allierede i NATO,« siger nordmanden ifølge Reuters.

Op til mødet i NATO skrev Reuters, der havde talt med en anonym kilde i NATO, at man samtidig maner til besindighed i Tyrkiet efter tirsdagens voldsomme episode i luftrummet omkring den tyrkisk-syriske grænse.

Det samme budskab kom fra den amerikanske præsident, Barack Obama, og Frankrigs ditto, Francois Hollande, da de to holdt fælles pressemøde tirsdag.

»Det er meget vigtigt for os at sikre, at både russerne og tyrkerne snakker sammen nu og finder ud af, hvad der præcist skete. De er nødt til at sikre sig, at situationen ikke eskalerer,« sagde Obama ifølge Reuters.

Og Francois Hollande stemte prompte i:

»Vi må forhindre, at det hele eskalerer. Det vil være ekstremt ødelæggende.«

Ifølge Jens Worning, Rusland-analytiker og ekstern lektor ved Københavns Universitet, er dagens hændelse yderst problematisk for det samarbejde omkring kampen mod Islamisk Stat (IS).

Hvis tyrkerne og russerne ikke lytter til de gode råd fra Hollande og Obama og holder hovedet koldt, kan det styrkede samarbejde blive ramt, siger han til Berlingske Nyhedsbureau:

»Risikoen er, at den fællesnævner, som Rusland og Vesten har fundet i Mellemøsten med kampen mod terror og Islamisk Stat, vil blive overskygget af de modsatrettede interesser, man har i regionen. Man kan ende med, at Rusland og Iran igen vil stå fast og sammen med al-Assad, mens Vesten og Tyrkiet imod står på den modsatte side og er imod,« siger han.