Stoltenberg står til at miste magten i Norge

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

NORGE: Blot få uger før stortingsvalget i Norge viser meningsmålinger stort forspring til oppositionen, mens statsminister Jens Stoltenberg fra Arbeiderpartiet står til at tabe valget.

Tre nationale meningsmålinger foretaget i starten af august for den norske TV-station NRK, TV2 Norge og den norske avis Verdens Gang viser alle »et vældigt stort flertal« til oppositionspartierne Høyre og Fremskrittspartiet, der dermed står til at løbe med det største antal mandater og regeringsmagten efter valget den 9. september, siger den norske politolog Bernt Aardal.

Opbakningen til partiet Høyres formand, Erna Solberg, der efter valget ventes at overtage statsministerposten, er ifølge meningsmålingen for NRK steget fra 29,7 procent til 31,1 procent på to uger. I målingen får de i alt fire oppositionspartier sammenlagt 59 procent af stemmerne.

Hvis målingen holder stik, kan oppositionen indkassere 111 af de i alt 169 sæder i Stortinget.

Selv om opbakningen til statsminister Jens Stoltenberg og hans parti ifølge meningsmålingen for NRK er steget fra 26,3 procent til 28,9 procent, så står Arbeiderpartiets to koalitionspartier til at falde under spærregrænsen på fire procent af stemmerne. Derved kan koalitionspartierne Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet risikere slet ikke at få mandater i Stortinget.

BNB