Stoltenberg samler nordmændene i sorgen

Jens Stoltenberg har sat ord på hele Norges smerte, samtidig med at han selv er dybt berørt af terrorhandlingerne.

Foto: JOERG CARSTENSEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Er der en mand, nordmændene samles om i den sorgfulde tid efter terroraktionerne i Oslo og på Utøya for en uge siden, så er det statsminister Jens Stoltenberg. Han har sat ord på en hel nations smerte samtidig med, at han selv har haft tragedien helt tæt inde på livet. Bombeangrebet på regeringskvarteret i Oslo var jo også et angreb på ham som statsminister, og Utøya har været en rød tråd gennem hele Jens Stoltenbergs politiske liv, lige siden han som 15-årig for første gang deltog på AUFs (Arbeidernes Ungdomsfylkning) sommerlejr.

»For mig er Utøya mit ungdomsparadis, som i går blev forvandlet til et helvede,« lød det fra en tydeligt berørt Jens Stoltenberg, da det dagen efter terroraktionen stod klart, at omkring 68 unge var blevet skudt på øen.

Efterfølgende har nordmændene i den grad taget Stoltenbergs budskab om, at ondskaben skal bekæmpes med »mere åbenhed og mere demokrati«, til sig. Og mens Jens Stoltenberg har talt om et Norge før og et efter den 22. juli, så er de norske medier begyndt at tale om samme skillelinje i forhold til Stoltenberg selv.

»Jeg tror, det er berettiget at tale om en Jens Stoltenberg før 22. juli 2011 og en statsminister efter,« siger politisk redaktør på Norsk TV 2 Stein Kåre Kristiansen til tv2.no.

Norges største avis, VG, hyldede i går Stoltenberg som »vores nye landsfader« og skrev, at han høster endnu større ros for sin håndtering af landesorgen end det norske kongehus. Professor i statskundskab Anders Todal Jenssen er ikke overrasket over, at mange nordmænd i løbet af den sidste uge er kommet til at se Stoltenberg i et mere positivt lys end tidligere.

»Han har forstået at samle nordmændene og gøre tragedien til et nationalt anliggende mere end et anliggende for Arbeiderpartiet. Han har optrådt som statsmand mere end som partileder. Samtidig har han vist en empatisk side af sig selv, fordi han har været stærkt personligt berørt af terrorhandlingerne i Oslo og på Utøya,« siger Anders Todal Jenssen fra Universitetet i Trondheim (NTNU).

Mere end 95 procent af nordmændene mener, at deres statsminister har håndteret situationen efter terroraktion meget godt, viser en meningsmåling i VG.

Stoltenberg-dynastiet

At nordmændene i den grad har valgt at læne sig op af Jens Stoltenberg i deres sorg over tabet af unge mennesker, som burde have haft et langt liv foran sig, undrer ikke socialdemokraten Jan Petersen. Som tidligere formand for DSU (Danmarks Socialdemokratiske Ungdom) deltog han tilbage i 80erne i en af AUFs sommerlejre på Utøya sammen med blandt andre Jens Stoltenberg.

»Jeg kan fuldt ud genkende hans beskrivelse af øen som et ungdomsparadis. Det var norsk ungdom, sang og politiske seminarer, og vi danskere nød at være med. Jeg er dybt imponeret over den måde, Jens Stoltenberg har håndteret en også for ham meget svær situation på. Han har lige siden sin ungdom været en meget stærk personlighed,« siger Jan Petersen, der er borgmester i Norddjurs kommune.

Allerede i ungdomsårene, da Jens Stoltenberg var formand for de unge AUFere, stod det skrevet i stjernerne, at han skulle nå helt til tops i Arbeiderpartiet. Godt nok gav hans pæne ydre ham tilnavnet »pigernes Jens«, men han er ud af et af Norges mest fremtrædende Arbeiderparti-dynastier og var tydeligvis skabt til meget mere end at se godt ud. Som søn af tidligere forsvars- og udenrigsminister Thorvald Stoltenberg og statssekretær Karin Stoltenberg var ingen, der mødte Jens Stoltenberg i tvivl om, at han ville føre familiens politiske traditioner videre. Heller ikke Jan Petersens efterfølger som DSU-formand.

»Lige fra han var ung, har Jens (Stoltenberg, red.) haft en naturlig afslappethed i forhold til det at have magt og et stort menneskeligt overskud. Han har altid igennem hele sit liv været samlingspunkt for andre mennesker, og derfor er han også det bedste, Norge har lige nu,« siger Jens Christiansen, tidligere partisekretær for Socialdemokraterne og nuværende partner i Advice A/S.

Skrøbelig succes

Det var langt fra kun ungdomspolitikerne, der havde øje for den unge Stoltenbergs politiske talenter i slutfirserne og begyndelsen af 90erne. Det havde daværende statsminister Gro Harlem Brundtland også. Hun gjorde ham til erhvervs- og energiminister, da han første gang blev valgt til Stortinget i 1993. I første omgang fik hun ikke opfyldt sit ønske om, at han skulle være hendes efterfølger som Arbeiderpartiets leder, men i 2000 var posten Jens Stoltenbergs, og kun et par måneder efter lykkedes det ham at vælte Bondevik-regeringen for selv at danne en ny. Ironisk nok snublede Stoltenberg i velfærdskrav fra både højre og venstre, som var utilfredse med, at han ikke ville pumpe landets mange oliemilliarder ud i økonomien, og ved valget i 2001 indkasserede Arbeiderpartiet et kæmpe politisk nederlag og Stoltenberg var henvist i opposition.

»Indtil da havde alt, hvad han rørte ved, været en succes. Men jeg mener faktisk, at han er kommet igen som en endnu mere seriøs politiker,« siger Jens Christiansen med henvisning til den rød-grønne alliance, som Stoltenberg dannede med Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti, og som vælgerne belønnede i 2005, da han igen blev statsminister.

At det siden 2009 igen er gået nedad for Stoltenberg i meningsmålingerne er glemt nu. I hver fald for en stund. For i sorgen samles nordmændene om Stoltenberg. Om det så er til mindegudstjeneste i Oslo Domkirke, blomstermarch til minde om ofrene eller på Facebook.

»Overvældende mange har været på gaden i dag for at tage trygheden tilbage. Tak for sammenholdet og solidariteten,« lyder Jens Stoltenbergs seneste opdatering på hans væg på facebook fra i mandags.