Stoltenberg afviser Putins »nonsens«

Retorikken mellem NATO og Rusland er mandag blevet skærpet yderligere, og begge beskylder modparten for aktivt at deltage i den ukrainske borgerkrig.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg. Fold sammen
Læs mere
Foto: THIERRY CHARLIER

NATO: Det er ren og skær »nonsens«, når Ruslands præsident, Vladimir Putin, påstår, at NATO-soldater kæmper side om side med ukrainske regeringsstyrker i Østukraine, hvor borgerkrigen raser.

Sådan siger NATOs generalsekretær, Jens Stoltenberg, efter Vladimir Putins opsigtsvækkende påstand kom under et møde i St. Petersborg tidligere mandag.

»Udtalelsen om, at der er NATO-styrker i Ukraine er nonsens. Der er ingen NATO-styrker. De udenlandske styrker, der er i Ukraine, er russiske. Så jeg tror, problemet er, at der er russiske styrker i Ukraine, og Rusland støtter separatisterne med udstyr,« siger Jens Stoltenberg mandag eftermiddag ifølge britiske The Daily Mail.

Den norske NATO-chefs udtalelse skal ses i lyset af, at Putin tidligere mandag sagde til en gruppe studerende i St. Petersborg:

»Hvem er det, der kæmper i det østlige Ukraine? Der er officielle afdelinger af de væbnede styrker, men i høj grad er det også såkaldte frivillige nationalistiske bataljoner. Det er ikke engang en hær, det er en fremmed legion. I dette tilfælde er det en fremmed NATO-legion,« lød det fra Vladimir Putin ifølge Reuters.

Udmeldingen fra den russiske præsident kommer efter de seneste dages rapporter om, at de russisk-støttede oprørere har indledt en ny offensiv på flere fronter i Donetsk-regionen. Fredag sendte oprørerne flere end 100 kraftige missiler ned over havnebyen Mariupol og dræbte mindst 30 indbyggere.

NATOs medlemmer diskuterer mandag den skærpede situation i Ukraine, og torsdag mødes EUs udenrigsministre for at diskutere situationen og mulige nye sanktioner mod Rusland.