Støttes af Vesten: Syrisk gruppe skærer hovedet af 10-årig dreng på video

En videooptagelse viser, hvordan en syrisk gruppe, der modtager støtte fra USA og har modtaget støtte fra EU-lande, skærer hovedet af en dreng på 10-12 år.

ARKIVFOTO. Medlemmer af den syriske gruppe Harakat Nour al-Din al-Zenki nær ødelagte bygnigner i Handaratnord for Aleppo, Syria. Fold sammen
Læs mere
Foto: ABDALRHMAN ISMAIL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

MELLEMØSTEN: Det ligner endnu en af Islamisk Stats propagandavideoer. Det er det ikke.

Drengen, der for kort tid siden sad bagbundet og omringet af militante jihadister på en ladvogn, ligger nu på maven. Hovedet stikker ud over ladvognens bageste del. Og her begynder gerningsmanden at skære vildt med en lille kniv. Frem og tilbage, mens blodet fosser, og indtil gerningsmanden står med drengehovedet i hånden.

Abdullah Issa hedder drengen i den blodige videosekvens, der de seneste dage er blevet delt på de sociale medier. Han menes at være en 10-årig palæstinensisk syrer fra området nord for byen Aleppo. Måske var han 12 år, men han var mistænkt for at være spion, og er nu blandt krigens antagede 500.000 ofre.

Den væbnede gruppe bag gerningen er Nour al-Din al-Zinki organisationen. Ifølge syriske kilder har den de seneste år modtaget finansiel og logistisk støtte fra USA, Italien, Frankrig, Storbritannien og Qatar.

I en uge, hvor koalitionens fly også angiveligt har dræbt mindst 84 civile i en bombning i byen Manbij, fordi man troede der var tale om IS-krigere, vækker videoen med den 10-12-årige dreng særlig opsigt.

Mange gange tidligere har der været forlydender om grove overgreb begået af de syriske grupper, som støttes af USA og andre vestlige lande. Men i denne video er det muligt både at genkende offer og gerningsmænd.

»Vi kender til videoen, men har endnu ikke fået den bekræftet,« siger Marc Toner, talsmand i Det Hvide Hus.

»Hvis det viser sig, at der er tale om Nour al-Din al-Zinki-organisationen vil vores assistance blive sat på pause. Faktisk tror jeg vi vil stoppe med samarbejdet, hvis altså anklagerne er korrekte,« er det svar han giver ved en særlig briefing.

Hans svar vækker massiv kritik på de sociale medier, der debatterer videoklippet.

»Den amerikanske administration kommenterer villigt enhver lorte-video af tøndebomber, men kræver nu bevis for en klar og tydelig barnemords-video,« skriver en twitterbruger fra Aleppo.

Nour al-Din al-Zinki organisationen har fordømt gerningen i en officiel meddelelse, hvor den også skriver at de ansvarlige vil blive straffet.

Men ifølge Amnesty International er det ikke første gang organisationen begår krigsforbrydelser. I en nylig rapport beskylder Amnesty International den syriske organisation for at stå bag en lang række overgreb. Blandt andet tortur af krigsfanger og kidnapninger.

Byen Aleppo blev i denne uge for første gang omringet fuldstændig af det syriske regimes hær. Op til 300.000 civile opholder sig i byen, der stadig kontrolleres af en række forskellige væbnede organisationer anført af al-Qaedas syriske søsterorganisation Jabhat al-Nusra.

Gennem de seneste seks måneder er mange af Aleppos hospitaler blevet bombet fra luften, hvilket betyder, at de civile har meget vanskeligt ved at blive behandlet i tilfælde af sygdom eller krigsskader.