Støjberg klar til at forlænge grænsekontrol i tre måneder

EU-Kommissionen har tirsdag foreslået, at Danmark og fire andre Schengen-lande får mulighed for at forlænge den midlertidige, indre grænsekontrol med tre måneder, og den mulighed vil udlændingeminister Inger Støjberg (V) benytte. Dermed kan grænsekontrollen sandsynligvis forlænges til midten af februar - men måske ikke længere derefter.

EU-Kommissionen foreslår, at Danmark og fire andre Schengen-lande kan forlænge grænsekontrollen med yderligere tre måneder til midten af februar. Det sker selv om antallet af asylansøgere nu er det laveste i fem år i Danmark. I august søgte kun 589 personer asyl i Danmark, og i perioden januar-august har færre end 6.000 søgt asyl i Danmark. Arkivfoto: Grænsekontrol ved Rødby Færgehavn. En betjent tjekker ID på en lastbilchauffør der netop er ankommet fra Tyskland. Regeringen har indført midlertidig grænsekontrol og 200 betjente er blevet udstationeret langs de danske grænser for at lave stikprøvekontrol af de indrejsende. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kontrollen med EUs ydre grænser i Grækenland er stadig så mangelfuld, at det kan retfærdiggøre den indre grænsekontrol, som Danmark og fire andre Schengen-lande har indført.

Landene skal af samme årsag have lov til at forlænge grænsekontrollen i tre måneder, når den nuværende aftale herom udløber den 12. november.

Og den mulighed vil udlændingeminister Inger Støjberg (V), der har presset på for en forlængelse hos EU-Kommissionen, benytte, siger hun.

EU-Kommissionen giver denne gang dog kun mulighed for at forlænge grænsekontrollen i tre måneder - og ikke i seks måneder som sidst - fordi der trods alt er kommet mere styr på den græske grænse, og fordi målet er at kunne ophæve den indre grænsekontrol helt igen, da grænsekontrollen giver gener for såvel borgere som virksomheder.

Sådan lyder det tirsdag fra EU-Kommissionen i et forslag, der nu skal godkendes af EU-landene.

»Schengen-området uden indre grænser er en historisk bedrift, som vi skal bevare. Vi arbejder hårdt på at vende tilbage til et normalt fungerende Schengen-område så hurtigt som muligt, og vi har gjort betydeligt fremskridt. Men vi er der ikke endnu.

Derfor foreslår vi i dag en begrænset forlængelse af visse grænsekontroller,« udtaler EU-Kommissionens 1. næstformand, Frans Timmermans.

De fem lande er Danmark, Sverige, Tyskland, Østrig og Schengen-landet Norge. Landene havde egentlig ønsket en forlængelse på seks måneder, som Schengen-reglerne giver mulighed for i tilfælde af ekstraordinære situationer med vedvarende problemer ved de ydre grænser.

Men EU-Kommissionen mener altså, at tre måneder er passende i forhold til, at strømmen af flygtninge og migranter, der kommer via Tyrkiet til Grækenland, siden april er reduceret med mere end 95 procent.

I Danmark var antallet af asylansøgere i august da også det laveste i fem år.

»Efter de tre måneder forventer vi at kunne vende tilbage til Schengen,« siger EUs kommissær for indre forhold, Dimitris Avramopoulos, og indikerer dermed, at det kan være slut med indre grænsekontrol i Schengen i midten af februar.

Han understreger dog også, at det afhænger af, om Grækenland til den tid har fået helt styr på sin ydre grænse.

Støjberg tilfreds - for nu

»Jeg er tilfreds, for vi skal have grænsekontrol lige så længe, som det er nødvendigt, og det er det i den situation, som vi er i,« siger Inger Støjberg.

Hun ser det umiddelbart som sandsynligt, at der også vil være behov for grænsekontrol på den anden side af midten af februar, men hun vil ikke forholde sig til, hvad den danske regering vil gøre, hvis EU-Kommissionen siger stop om tre måneder.

»Jeg ser ikke, at grænsekontrollen skal ophæves, men at grænsekontrollen skal forlænges, og det skal den lige så længe, som det er nødvendigt. Så må vi se på det igen, når vi når hen til februar, men min indstilling er klart, at det er nødvendigt,« siger ministeren.

På EU-topmødet i sidste uge signalerede EUs stats- og regeringschefer, at grænsekontrollen skulle kunne fortsætte, hvis det afspejler »de aktuelle behov«. Stats- og regeringscheferne understregede dog også, at målet er at vende »tilbage til Schengen«, og i det lys er en forlængelse på tre måneder logisk.

Mens den danske og tyske regering har gjort det klart, at de ønsker at forlænge grænsekontrollen, har meldingen fra svensk side været, at man ønsker at have muligheden, men at det ikke er sikkert, at Sverige vil forlænge kontrollen, fordi det giver så store gener for pendlerne over Øresund.