Støjberg: 800 somaliere har ikke længere behov for beskyttelse i Danmark

Kenyas højesteret har netop afgjort, at det vil være forfatningsstridigt at lukke Dadaab-lejren med 250.000 overvejende somaliske beboere. Herhjemme vil udlændingemyndighederne med en afgørelse fra menneskerettighedsdomstolen i ryggen sende 800 somaliske flygtninge retur.

Med Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol og Flygtningenævnet i ryggen ønsker Inger Støjberg og udlændingemyn-dighederne at hjemsende op mod 800 somaliske flygtninge. Foto: Ólafur Steinar Gestsson Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er blæst om de somaliske flygtninge for tiden. Både herhjemme og udenlands. På vore breddegrader handler striden om, at udlændinge- og integrationsministeren, Inger Støjberg (V), arbejder på at sende 800 flygtninge fra Somalia hjem ud fra en betragtning om, at de ikke længere har behov for beskyttelse i Danmark.

I udlandet – nærmere betegnet i Somalias naboland, Kenya – har regeringen længe ville lukke verdens største flygtningelejr, Dadaab-lejren, og repatriere de godt 250.000 overvejende somaliske beboere.

Men torsdag fastslog den kenyanske højesteret, at en lukning vil være forfatningsstridig, fordi det er kollektiv straf, ulovligt og diskriminerende.

Højesterets beslutning er ikke kun en god nyhed for de somaliske flygtninge i Dadaab-lejren. Det er også en god nyhed for Danmark og de øvrige EU-lande, der længe har forsøgt at overbevise regeringen i Kenya om, at en tilbagesendelse af de mange flygtninge vil destabilisere den i forvejen nærmeste fejl-slagne somaliske stat. Og dermed risikerer Europa en ny bølge af somaliske flygtninge.

Men sideløbende ønsker udlændingemyndighederne herhjemme altså at hjemsende op mod 800 somaliske flygtninge, hvoraf en del har været her i Danmark i adskillige år. Og det gør Inger Støjberg og hendes ministerium vel at mærke med domstolene i ryggen – nærmere betegnet Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol og Flygtningenævnet, der er det nærmeste Danmark kommer en domstol i flygtningesager.

Tilbage i 2011 afgjorde Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, at forholdene i Somalia var så alvorlige, at »den blotte tilstedeværelse« – altså bare det at opholde sig i Somalia – udgjorde en risiko, der berettiger til asyl. Det er det grundlag, som de 800 involverede somaliere fik asyl på herhjemme.

Siden er forholdene i landet blevet bedre, mener menneskerettighedsdomstolen, der siden 2013 har vurderet, at der ikke længere er denne generelle risiko for overgreb og forfølgelse i Somalia. Og – påpeger Udlændingestyrelsen – samme vurdering har Flygtningenævnet, der herhjemme er sidste appelinstans i flygtningesager.

Med andre ord kan den danske regering, der ellers er stærkt utilfreds med Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol og har bebudet, at den vil forsøge at stække dens magt, nu bruge dommerne i Strassburg.