Stockholms Kommune fortiede seksuelle overgreb

Ikke kun politiet har hemmeligholdt oplysninger om seksuelle overgreb på musikfestival. Stockholms Kommune har kendt til overgreb i 15 år.

Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT. Politidirektør Dan Eliasson beklager tidligere på ugen, at svensk politi har hemmeligholdt en række seksuelle overgreb, som især unge indvandrere stod bag. Nu viser det sig, at Stockholms Kommune har kendt til overgrebene i 15 år.
Læs mere
Fold sammen

Historien om de seksuelle overgreb på kulturfestivalen »We Are Sthlm« i Stockholm vokser sig kun større. Det viser sig nu, at Stockholms Kommune har kendt til problemer med seksuelle overgreb og forulempelser i 15 år, men at de ikke har fortalt om overgrebene for at beskytte festivalens ry. Det skriver Dagens Nyheter.

I flere år har kommunen haft et samarbejde med politiet for at nedbringe antallet af overgreb. Allerede i 2000 gjorde en projektgruppe i en intern evaluering af festivalen opmærksom på, at der var problemer med unge mænd som forulempede unge kvinder.

»De seneste par år er der desværre sket en stigning i antallet af grædende og krænkede piger på grund af seksuel vold, mens dialogen om »overseksuel« dans er blevet sværere, fordi sikkerhedspersonalet oplever, at normere forskydes og ikke længere er sunde,« skrev projektgruppen ifølge Dagens Nyheter.

Året efter fik vagterne instrukser om at være opmærksomme på seksuelle trakasserier, men også at huske ikke at »overreagere«, så det ville skade festivalens ry. Det er kommunen, som arrangerer festivalen, der afholdes hvert år i august.

Ville ikke male fanden på væggen

Siden sagen begyndte at rulle i mandags, har flere unge piger stået frem i svenske medier og fortalt, hvordan de er blevet befamlet overalt på kroppen af grupper af drenge under festivalens koncerter. Stockholm Kommunes eventchef, Roger Ticoalu, erkender, at sagen er håndteret forkert.

»Vi begynder jo ikke med at male fanden på væggen, når vi ikke rigtig er sikre på, om det er noget, som bliver gentaget. Det er den eneste forklaring, vi har. Men nu, hvor vi ser resultatet, ville jeg have gjort noget anderledes,« siger han til Dagens Nyheter.

Roger Ticoalu forklarer desuden, at meningen med instrukserne til vagterne om ikke at »overreagere« ikke handlede om at skjule seksuelle overgreb.

Tidligere i denne uge afslørede Dagens Nyheter, at politiet har mørklagt adskillige seksuelle overgreb, som er blevet begået på festivalen i 2014 og 2015, fordi gerningsmændene var asylansøgere og flygtninge fra Afghanistan. Konkret er 38 politianmeldelser om overgreb blevet hemmeligholdt. En politidirektør udtalte i den forbindelse, at det blev mørklagt, fordi man ikke ville hælde vand på Sverigedemokraternas mølle.

Sagen har skabt stort politisk røre i Sverige og sat gang i en debat om, hvorvidt politiet må være politisk, og hvordan landets mange flygtninge og asylansøgere behandler kvinder.