Stockholms gadebørn har ikke anmeldt overfald - og det sker nok heller ikke

De børn, som hætteklædte mænd var efter i Stockholms hjerte, er formentlig unge kriminelle fra 15 til 20 år.

Angrebet mod udlændinge i Stockholm viser, at højreekstremister er nået til et afgørende punkt, mener forsker. Fold sammen
Læs mere
Foto: 10264 Stefan Reinerdahl
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Stockholm: I midten af den svenske hovedstad, Stockholm, lever en gruppe på omkring 300 børn og unge i alderen 15 til 20 år. De har tilsyneladende ikke noget hjem, og de holder sig væk fra myndighederne.

De ernærer sig af kriminalitet.

Det skriver avisen Svenska Dagbladet efter begivenhederne fredag aften i Stockholm, da op imod 100 maskerede mænd samlede sig for at gå til angreb på udlændinge.

Politiet har lørdag ikke modtaget nogle anmeldelser fra drengene, og det sker nok heller ikke.

- Disse børn er både kriminelle og ofre, men mørketallet er stort, eftersom de ikke går til politiet, siger Patrik Ungsäter, fra Stockholm-politiet til avisen.

Der er tale om unge, der overvejende kommer fra Marokko og Afghanistan. De lever uden for samfundet og holder til i området ved hovedstadens centrale togstation.

De opretholder livet ved kriminalitet, skriver avisen.

Patrik Ungsäter, der i avisen konsekvent kalder de 15-20-årige for "børn", siger, at der ikke tidligere er blevet bemærket racistisk vold mod denne gruppe. Det, der skete fredag aften, regner han for en enlig hændelse.

- Men disse børn nærmer sig ikke politiet af egen drift. Det handler om krænkede børn med dårlige erfaringer med politiet i deres hjemlande, mener han.

Avisen skriver, at en afdeling af Stockholms politi samarbejder med de sociale myndigheder for at nå drengene. Målet er at få dem ind i systemet. Der fokuseres specielt på dem, der har været længst tid i Sverige.

- Der er nogle toneangivende, der er over 20 og kriminelle. De leder de yngre, siger Patrik Ungsäter.

/ritzau/