Stjernekrig giver Trump problemer med USAs jøder

Donald Trump kender åbenbart ikke forskel på en davidsstjerne og en sherifstjerne. Et angreb på demokraten Hillary Clinton er endt med, at Trump bliver beskyldt for antisemitisme.

Republikanernes præsidentkandidat, Donald Trump, ville udstille Demokraternes Hillary Clinton. Men det gik helt galt. Foto: Marc Piscotty/AFP Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Præsidentkandidat Donald Trump har rodet sig ud i en sag om racisme.

Egentlig er sagen ikke større, end at den burde kunne dysses ned i løbet af maksimalt et halvt døgn. Men ikke når drejer sig om noget så væsentligt som at kunne kende forskel på en davidsstjerne og en sherifstjerne.

I weekenden tweetede Trumps kampagnestab i hans navn et angreb mod demokraternes præsidentkandidat, Hillary Clinton. Det var i anledning af, at hun blev afhørt af det amerikanske forbundspoliti, FBI, i tre-en-halv time i forbindelse med en sag om hendes angivelige skødesløse omgang med e-mails, da hun var udenrigsminister.

Hvad der begyndte som et solidt angreb på en politisk modstander endte i en mediemæssig katastrofe for Trump mindre end 30 minutter efter, at tweetet var sendt ud. For en del af beskeden var en sekstakket stjerne med en tekst, der angreb Hillary Clinton.

Det var ikke så meget teksten, der vakte forargelse. Det var stjernen. For hvorfor anvendte Trump-folkene »davidsstjernen« til at svine Clinton til – er Donald Trump antisemit?

Trump gjorde ikke sagen bedre ved at slette det famøse tweet og senere – igen på Twitter – at skrive: »De uærlige medier forsøger deres bedste ved at betegne stjernen som »davidsstjernen« fremfor sherifstjerne eller bare en stjerne«, skrev Donald Trump.

Hr. Clintons opsigtsvækkende møde

Stjernekrigen i medierne er båret af Clintons kampagnestab sammen med konservative Trump-modstandere. Demokraterne havde selvfølgelig først og fremmest en interesse i at bortlede opmærksomheden fra Hillary Clintons afhøring hos FBI og en anden sag, der havde forbindelse med den.

Hillary Clintons mand, USAs tidligere præsident Bill Clinton, havde nemlig et par dage forinden et opsigtsvækkende møde på en landingsbane i byen Phoenix med Loretta Lynch, USAs justitsminister og øverste anklagemyndighed i sagen mod hans kone.

Bill Clintons samtale med Lynch midt i den politimæssige efterforskning kunne være endt i en katastrofe i meningsmålinger, fordi det kunne opfattes som et forsøg på at lægge et politisk pres på Lynch.

Hvis altså ikke Trump-kampagnestaben i mellemtiden havde dummet sig og blotlagt endnu en anledning til at beskylde Trump for racisme og antisemitisme.

Davidsstjernen kom fra nynazister

Medierne lugtede derfor en større historie. Især da det viste sig, at davidsstjernen var hentet fra nettet fra en nynazistisk side, som er tæt på Ku Klux Klan og på grupper, der mener, at der skal være hvidt overherredømme i USA og i øvrigt laver smædekampagner ud mod sorte, latinoer og jøder.

Det er ikke første gang, at Trumps kampagne henter inspiration fra ekstremt højrenationale hjemmesider. Hvilket igen fik Trump til at gå i baglås og påstå, at den sekstakkede stjerne var en sherifstjerne og ikke en Davidsstjerne, fordi han kunne se, at hele sagen begyndte at løbe løbsk for kampagnen.

Trumps kampagne tweetede den famøse besked ud lørdag morgen klokken 09.37. Få minutter efter fik den konservative politiske kommentator, Erick Erickson, der er modstander af Trump, læst tweeten og gik sammen med andre konservative republikanere til angreb. De beskyldte Trump for endnu engang at lægge sin politiske kurs efter, hvad der blev skrevet på nynazistiske hjemmesider. Klokken 11.19 var tweeten væk og blev erstattet af en anden uden davidsstjernen – nemlig bare en cirkelrund skive, hvor den samme tekst stod i.

Men på det tidspunkt var Clintons kampagne også gået i gang, og siden har det kørt i et hæsblæsende tempo, hvor samtlige amerikanske TV-stationer er gået til angreb på Trump og ikke på Hillary Clintons emails.

Højreradikal hyldest

Ifølge The Washington Post hyldede flere højreradikale hjemmesider Donald Trump, der havde ladet sig »inspirere« af deres grafik.

En af dem sagde ifølge avisen, at Trump var smart: »De evangelisk-kristne lytter til, hvad han siger om Israel. Vi andre kan godt se, hvilke signaler, han sender«. Udsagnet kom fra Andrew Anglin, som er en højre­radikal, der skriver i et magasin, der hedder The Daily Stormer, som er opkaldt efter nazitidens propagandablad Der Stürmer.

Det er selvfølgelig noget, Trump ikke kunne have siddende på sig, især ikke fordi han flere gange tidligere er blevet støttet netop af disse grupper, og at det ikke er første gang, at hans kampagne henter »inspiration« fra disse sider. Om Trump har vidst det, er selvfølgelig en anden sag. Et af hans problemer er, at hans stab ikke er stor og ikke særligt professionel, og at der simpelthen ikke er en samlet koordineret indsats for at se alt igennem, inden det ryger videre.

I februar havde Trump også store problemer, da han ikke hurtigt nok tog afstand fra en tidligere Ku Klux Klan-leder, David Duke, der hyldede ham.

Så stjernekrigen har trængt Donald Trump i defensiven. Så længe det varer.