Stigende modstand mod tiggere i Sverige

Stadig flere svenskere synes, at tiggeri bør forbydes, og på landets største banegård er der blevet installeret stålbøjler, som skal holde østeuropæiske tiggere væk.

Tiggeri er lovligt i Sverige, og det har fattige fra især Balkan fået øje på. Situationen her er oplevet i Hamngaten i Stockholms indre by. Foto: Oskar Kullander/Scanpix
Læs mere
Fold sammen

I sommeren 2014 vakte det opmærksomhed på den anden side af Øresund, at Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen, erklærede, at politiet skulle håndhæve det danske forbud mod tiggeri og overnatning i parker i form af en konsekvent stresspolitik. Ikke mindst fordi Bramsen mente, at mange udenlandske, hjemløse og tiggere ville opfatte dette som et signal til at blive væk fra Danmark og i stedet søge mod andre lande med bedre muligheder, f.eks. Sverige.

I Sverige er det lovligt for hjemløse at overnatte i parker, og tiggeri er heller ikke forbudt. Men hvis det stod til en stadig større del af den svenske befolkning, var det et spørgsmål om tid, før i hvert fald lovligt tiggeri var en saga blot.

Ifølge en rundspørge blandt 1.198 svenske vælgere udført af avisen Aftonbladet er svenskernes tolerance overfor tiggeri for hastigt nedadgående. På blot et halvt år, fra september 2014 til marts 2015, er andelen af adspurgte, som støtter et forbud mod tiggeri, steget fra 36 til 49 procent. Omvendt er andelen, der mener, at et forbud mod tiggeri er en dårlig idé, i samme periode faldet fra 46 til 36 procent.

At tiggeri bliver opfattet som et problem har også fået mere konkrete manifestationer. På Sveriges største banegård, Stockholms Centralstation, har man installeret stål­bøjler, som skal forhindre tiggere i at opholde sig på gulvet ved en af stationens indgange.

Fra politisk hold er der dog begrænset opbakning til et forbud mod tiggeri. I en anonym rundspørge, som Aftonbladet har foretaget blandt Riksdagensmedlemmer, har blot 24 procent erklæret, at de støtter et forbud mod tiggeri, og landets ældre-, børne- og ligestillings­minister Åsa Regnér afviste i februar et sådant.

Statsministeren mod forbud

Heller ikke den svenske statsminister, Stefan Löfven, mener, at et forbud er løsningen. Han peger i stedet på behovet for bedre national koordinering af indsatsen samt støtte til udsatte kommuner. Statsministeren mener også, at hjælp til tiggernes ophavslande kan være en løsning.

»Det er også vigtigt at arbejde sammen med Rumænien og styrke landets mulighed for, at det kan gå borgerne godt i deres eget land. Det er noget, vi er i gang med, og det er det, der gør forskellen.«

Statsministeren vurderer, at ønsket om et forbud mod tiggeri er et tegn på svenskernes medmenneskelighed.

»Det er indlysende, at folk bliver berørt, når de ser mennesker, som tigger. Det er ikke underligt, at man vil gøre noget ved det problem, at folk har det så dårligt. Jeg er helt overbevist om, at det i grunden er et udtryk for menneskelighed,« siger Löfven til til Aftonbladet.