Per Stig: EU skal være den 3. supermagt

EU har størrelsen og den militære kraft til at være i samme liga som USA og Kina. Ny EU-traktat vil styrke unionens globale rolle, mener Per Stig Møller.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

EU skal gøres til en mere velfungerende udenrigspolitisk aktør, som kan give USA og Kina kamp til stregen. Det slår udenrigsminister Per Stig Møller (K) fast i forbindelse med et EU-topmøde i Bruxelles.

- Vi har jo det største marked. Vi er den største bistandsyder i verden. Vi har jo en enorm mængde militær, hvis vi i øvrigt brugte det. Så vi kunne have mulighed for at være en af de virkelig store spillere i verden, siger han.

Udenrigsministeren er ikke i tvivl om, at EU skal have en langt større global rolle, så unionen bliver en aktør, man har respekt for rundt omkring i verden.

- Hvorfor taler man om G2 - USA og Kina? Hvorfor taler man ikke om G3 - USA, Kina og Europa? Det er der ingen, der gør, men det burde man i virkeligheden gøre, fordi vi har den store tyngde, som vi har. Men vi bruger den ikke, siger han.

Ifølge udenrigsministeren har EU-landene blandt andet været for dårlige til at stå sammen og kæmpe om de europæiske værdier.

På topmødet i Bruxelles har EU-lederne banet vejen for Lissabontraktaten, som skaber nye muligheder på det udenrigspolitiske område. Blandt andet skal der udpeges en ny EU-udenrigsminister, der får det overordnede ansvar for unionens udenrigs- og sikkerhedspolitik med flere tusinde medarbejdere under sig.

- Selvfølgelig er udenrigspolitikken stadigvæk suveræn, men når Lissabontraktaten kommer igennem - og det ser det så ud til nu - kan vi blive meget bedre til at få Europa placeret i de globale forhandlinger, end vi har været, lyder ønsket fra Per Stig Møller.

/ritzau/