Stifter af De Hvide Hjelme fundet død få dage efter russisk spionanklage

Den britiske aktivist James Le Mesurier, der skabte organisationen De Hvide Hjelme, er fundet død i Istanbul. Dødsfaldet kommer få dage efter, at de russiske myndigheder igen har beskyldt ham for at være spion.

Tyrkisk politi nær det sted i Istanbul, hvor James Le Mesurier mandag morgen blev fundet død. REUTERS/Kemal Aslan Fold sammen
Læs mere
Foto: Kemal Aslan/Reuters/Ritzau Scanpix

Den britiske aktivist James Le Mesurier er mandag fundet død nær sit hjem i Istanbul.

Ifølge britiske medier blev den 48-årige brites lig fundet nær hans lejlighed i Beyoğlu-kvarteret i den tyrkiske millionby, og brud på hovedet og benene indikerer ifølge lokale medier, at James Le Mesurier er faldet ud fra en balkon i den ejendom, han boede i.

James Le Mesurier, tidligere officer i den britiske hær, stiftede den frivillige organisation Mayday Rescue, der siden etablerede De Hvide Hjelme.

Sidstnævnte blev stiftet i 2013 som et frivilligt redningskorps på et tidspunkt, hvor den syriske borgerkrig var på sit højeste, og hvor det syriske regime med støtte fra Rusland dagligt bombede de oprørskontrollerede områder.

De Hvide Hjelme bekræfter på sin egen Twitter-profil, at James Le Mesurier er død.

Tusindvis af volontører meldte sig under fanerne hos De Hvide Hjelme, der rykkede ud og hjalp civile i beskyttelse under regimets nådeløse bombninger i krigshærgede byer som Aleppo og Idlib.

Organisationen krediteres for at have reddet mere end 60.000 menneskeliv med sit arbejde, og den er flere gange blevet indstillet til Nobels Fredspris. Undervejs har en lang række lande – Danmark inklusive – støttet De Hvide Hjelme økonomisk.

Organisationen har ikke kun reddet mennesker, men tillige hjulpet med at dokumentere nogle af de krigsforbrydelser – herunder brugen af kemiske våben – som det syriske regime og Rusland har gjort sig skyldige i. Derudover har mange af de frivillige i organisationen båret kameraer under redningsaktionerne og dermed leveret billeddokumentation for, at mange af de omkomne var børn og kvinder – altså civile – hvilket stod i skarp kontrast til det syriske regime og russernes udlægning.

En redningsarbejder fra De Hvide Hjelme. Siden 2013 har det frivillige korps reddet titusindvis af civile ud af murbrokker og ødelagte bygninger i det krigshærgede Syrien. Fold sammen
Læs mere
Foto: Omar Haj Kadour/Ritzau Scanpix.

Af samme grund har James Le Mesurier og hjelmene været en torn i øjet på Bashar al-Assad og Vladimir Putin, der har sammenlignet De Hvide Hjelme med en terrororganisation som al-Qaeda.

The Guardian har tidligere dokumenteret, hvordan misinformationskampagner har forsøgt at undergrave nødhjælpsorganisationens arbejde, ligesom James Le Mesurier personligt har været offer for en lang række miskrediteringsforsøg.

Så sent som for få dage siden kaldte Maria Zakharova, en talskvinde for den russiske udenrigsminister, James Le Mesurier for en »spion« med tilknytning til en række terroristorganisationer.

Derfor vil omstændighederne omkring James Le Mesuriers dødsfald utvivlsomt blive gransket i den kommende tid i takt med, at de tyrkiske myndigheder vil efterforske dødsfaldet.

En talsmand fra De Hvide Hjelme siger til britiske The Independent, at man nu vil afvente de tyrkiske myndigheders efterforskning. Talsmanden oplyser samtidig, at alle i organisationen er dybt berørte af dødsfaldet.